Babka z ajerkoniakiem. Przepis na adwokatową babkę Ewy Wachowicz
Do przeczytania w ok. 2 min.
Babka z ajerkoniakiem Ewy Wachowicz — przepis
Do wykonania tej pysznej babki najlepiej wykorzystać domowy ajerkoniak z przepisu babci. Oto jakich jeszcze produktów potrzebujemy do ciasta.
Składniki na babkę z adwokatem
150 g masła
5 łyżek oleju
10 łyżek ajerkoniaku
2 łyżki wody
1½ szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
2 pełne szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 jajek
szczypta soli
Babka z adwokatem Ewy Wachowicz — wykonanie krok po kroku
Do rondla o grubym dnie wsypujemy cukier i cukier waniliowy, dodajemy masło, olej, wodę i ajerkoniak. Mieszankę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 10 minut na małym ogniu. Przelewamy do miski i zostawiamy do wystudzenia.
Gdy masa jest już chłodna, oddzielamy żółtka od białek. Białka wstawiamy do lodówki, a żółtka po jednym dodajemy do masy adwokatowej, delikatnie ją miksując.
Odlewamy pół szklanki płynu, a do reszty stopniowo dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Z białek ubijamy sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, a następnie delikatnie mieszamy ją z ciastem na babkę z ajerkoniakiem.
Formę na babkę dokładnie smarujemy masłem, wlewamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy ok. 50 minut.
Po wyjęciu babki z piekarnika, gdy jest jeszcze ciepła, wyjmujemy ją z formy i smarujemy odlaną wcześniej masą adwokatową. Dzięki ciepłu babki, masa szybko zastygnie, tworząc efektowną polewę. Ewa Wachowicz gotową babkę posypuje prażonym płatkami migdałów.