Babeczki ajerkoniakowe
Canva.com

Wielkanocne babeczki z zaskakującym nadzieniem - musisz spróbować!

Wielkanocny stół obfituje co roku w wiele wyjątkowych smakołyków od słonych po słodkie smaki i aromaty. Dziś przygotowałyśmy dla was pyszny przepis na zaskakujące babeczki z nadzieniem niespodzianką. Wystarczy 30 minut i kilka prostych składników, by wyczarować puszyste ciasteczka do świątecznej kawy!
Reklama

Wiosenne, wielkanocne babeczki na słodkim stole z pewnością będą prawdziwym hitem i jesteśmy przekonani, że nikt im się nie oprze. Nasz przepis na tegoroczne święta to babeczki z ajerkoniakiem i pysznym lukrem. Ajerkoniak z przepisu babci smakuje doskonale z ciastami, a także jest pysznym, delikatnym trunkiem do świątecznego biesiadowania.

Składniki na likier jajeczny domowej roboty

Babeczki ajerkoniakowe
Canva.com
Reklama

Do przygotowania pysznego likieru ajerkoniakowego, który wypełni wnętrze naszych puszystych babeczek potrzebujemy:

  • 3/4 l mleka (2%)
  • 40 g cukru wanilinowego
  • 5 żółtek jaj
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 250 ml spirytusu

Przygotowanie likieru jest bardzo proste. Na początku zagotowujemy 750 ml mleka i dodajemy do niego cukier wanilinowy. Mieszamy intensywnie, aż cukier całkowicie się rozpuści. Roztwór mleczny odstawiamy do wychłodzenia.

Następnie ucieramy żółtka z cukrem na delikatną, puszystą i gładką masę. Możemy to zrobić mikserem lub pałką w makutrze, tak jak robiły to przez wieki nasze babcie.

Reklama

Na koniec do zmiksowanych żółtek dodajemy wystudzone mleko z cukrem. Powoli dolewamy spirytus i miksujemy. Gotowy likier warto odstawić w chłodne miejsce na kilka dni.

Jak przygotować babeczki z ajerkoniakiem?

'
Babeczki ajerkoniakowe
Canva.com
Reklama

Ajerkoniakowe babeczki lub muffinki są bardzo proste w wykonaniu. Zanim zabierzemy się do pieczenia, przygotujmy poniższe składniki:

  • 140 g mąki
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 90 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 80 ml ajerkoniaku z przepisu babci
  • 1 łyżka rumu

Mąkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą. Następnie ucieramy masło z cukrem i dodajemy żółtko oraz jajko. Intensywnie ucieramy na gładką masę. Wlewamy powoli likier jajeczny, rum i mieszamy. Foremki na wielkanocne babeczki wypełniamy do 2/3 wysokości i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama