Biała kiełbasa pieczona z czosnkiem i cebulą. Gwiazda wielkanocnego śniadania
Do przeczytania w ok. 2 min.
Biała kiełbasa — tradycyjnie polska
Biała kiełbasa to wędlina, która od stuleci znana jest w kuchni polskiej. Wchodzi w skład staropolskiej wereszczaki, czyli zupy gotowanej na kwasie chlebowym popularnej na Kresach. Natomiast w Wielkopolsce przepisy z białą kiełbasą znane były już w XVII wieku. Biała kiełbasa to także potrawa, która nieodłącznie kojarzy się z polską Wielkanocą, choć nie jest podawana w każdym domu. Serwowana jest jako samodzielne danie lub jako dodatek do wielkanocnego żurku, białego barszczu lub barszczu czerwonego na wędzonce.
Wielkanocna biała kiełbasa pieczona z cebulą — składniki
1 kg białej kiełbasy,
2 cebule,
pół główki czosnku,
pół łyżeczki majeranku,
olej.
Pieczenie białej kiełbasy krok po kroku
Cebule obieramy i kroimy w cienkie piórka, a obrany czosnek w plasterki. Surową białą kiełbasę płuczemy i nakłuwamy gęsto cienkim szpikulcem, tak aby powstały tylko niewielkie otworki, przez które wydostanie się para. Dzięki temu kiełbasa nie będzie pękać w czasie pieczenia.
Kiełbasy układamy w naczyniu do zapiekania, które wcześniej nasmarowaliśmy olejem. Kiełbasę posypujemy cebulą i plasterkami czosnku oraz majerankiem. Tak przygotowane danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 60 minut.
Upieczone, teraz już złote kiełbaski, możemy podać w naczyniu, w którym się zapiekały lub wyłożyć je na ozdobny półmisek. Pieczoną białą kiełbasę podajemy z chrzanem, wielkanocną ćwikłą, musztardą lub zimnymi sosami. Możemy podać ją także jako dodatek do wielkanocnych zup lub zapiec w cieście francuskim.