Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Bita śmietana na szybko do deserów. Zrobisz ją ze śmietany 18%!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Bita śmietana to popularny dodatek do wielu deserów, ciast i napojów. Chociaż zwykle używa się do niej śmietany 30% lub wyższej, można również uzyskać pyszną bitą śmietanę ze wariantu 18%.
Składniki na bitą śmietankę
- 200 ml śmietany 18%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka kremu budyniowego waniliowego
- opcjonalnie: kilka kropel ekstraktu z wanilii lub sok z cytryny
Jak zrobić bitą śmietanę?
- Przygotuj miskę i ubijak do bita śmietana. Upewnij się, że są one dokładnie wyparzone i osuszone, aby zapobiec powstawaniu osadu w śmietanie.
- Wlej do miski śmietanę i dodaj cukier puder oraz krem budyniowy.
- Jeśli chcesz, możesz również dodać kilka kropel ekstraktu z wanilii lub sok z cytryny. Wanilia nada bitą śmietanę delikatny, słodki smak, podczas gdy sok z cytryny nada jej świeżości.
- Używając ubijaka, ubij śmietanę na najwyższych obrotach przez około 3-4 minuty. Upewnij się, że ubijasz ją równomiernie i nie przegięcie, inaczej może stać się masą, a nie bitą śmietaną.
- Śmietana powinna stać się gęsta i puszysta, ale nie przesuszona. Jeśli widzisz, że nabiera konsystencji, zatrzymaj się z ubijaniem.
- Gotową bitą śmietanę przełóż do szklanki lub miski i wstaw do lodówki, aby ochłodzić. Możesz ją użyć zaraz po przygotowaniu lub przechowywać w lodówce przez kilka godzin.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Oto przepis na dynię duszoną w śmietanie. Tak robi moja babcia
Dynia duszona w śmietanie to przepis na wegetariańskie danie, która zachwyca aksamitną konsystencją oraz optymalnym doborem przypraw podkreślających smak najpopularniejszego z jesiennych warzyw. Jak ją przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 4 porcje.
Czym zastąpić w kuchni śmietanę? Gdy zabraknie ważnego składnika...
Śmietana, o swojej kremowej konsystencji i subtelnym smaku, jest często wykorzystywana w kuchni do przygotowywania sosów, zup, deserów i wielu innych dań. Jednakże, z różnych powodów, czasami możemy znaleźć się w sytuacji, w której brakuje nam tego kluczowego składnika. Wtedy warto poznać kilka ciekawych i smacznych zamienników, które umożliwią nam kontynuowanie przygotowywania ulubionych potraw.
Jak ubić śmietanę? Tak robi to ciocia Irenka!
W deserach najbardziej niepozorny dodatek potrafi przejąć kontrolę nad ostatecznymi smakiem, konsystencją i zapachem. Tort, który chce się przełożyć śmietaną, a który został zbudowany na idealnie upieczonych biszkoptach, absolutnie nikogo nie oczaruje, jeżeli śmietanowa warstwa okaże się zbyt lejąca lub za mało słodka.