Chcesz przygotować schabowe, a nie masz tłuczka? Sprawdź, czym go zastąpić
Do przeczytania w ok. 2 min.
Wiadomo, że kotlety najlepiej rozbija się za pomocą metalowego kratkowanego tłuczka. Tylko ten sposób zapewni mięsu właściwą strukturę. Jeśli jednak nie dysponujemy tym narzędziem nie musimy od razu rezygnować z przygotowania schabowego na obiad. Poradzimy sobie także bez odpowiedniego sprzętu.
Jak przygotować schabowe bez użycia tłuczka?
Istnieje kilka metod na wybrnięcie z tej sytuacji. Pierwszą z nich jest użycie zwykłej deski do krojenia. Jednak nie układajcie na niej kotletów, tylko uderzajcie nią w mięso, formując zgrabnego kotleta. Sposób ten nie jest zbyt dogodny, ponieważ musimy użyć torebki foliowej, aby nie zanieczyścić blatu czy deski.
W rozbiciu mięsa pomóc może też twarda butelka napełniona wodą. Wystarczy uderzać nią w mięso. Może nie jest to najwygodniejsze rozwiązanie - i trzeba to robić uważnie, aby nie pękła - ale powinno przynieść oczekiwany rezultat. Bardziej bezpieczną opcją jest użycie szklanej butelki po winie. Proceder będzie podobny jak wcześniej i także nie należy ubijać zbyt intensywnie. Co ciekawe, butelka może sprawdzić się również jako wałek do ciasta.
Wałek - jeśli nim dysponujemy - także może nam posłużyć jako tłuczek do mięsa. Kawałki schabu najpierw zawijamy w foliowy woreczek, a potem umieszczamy na desce i zaczynamy uderzać wałkiem, aż otrzymamy odpowiedni kształt. Może nie jest to poręczny sposób, ale dość efektywny.