Chcesz zadbać o wątrobę? Sięgnij po zdrowy sok z karczocha
Do przeczytania w ok. 2 min.
Sok z karczocha to rewelacyjne źródło cennych dla naszego zdrowia składników, w tym flawonoidów, fitosteroli i cynaryny, dzięki której karczochy zajmują bardzo ważne miejsce w diecie wspierającej wątrobę. Sok ten jest jednocześnie świetnym źródłem pektyn oraz witamin z grupy B, nie brak w nim też witaminy C oraz minerałów: magnezu, żelaza oraz cynku. Włączenie tego soku do menu może się zatem stać dla wielu z nas doskonałym rozwiązaniem.
Jak wykorzystać moc tego dodatku? Kiedy warto sięgnąć po sok z karczocha?
Sok z karczocha to jeden z tych produktów, które mogą nas zaskoczyć swoimi leczniczymi właściwościami. Jest to środek skutecznie pobudzający wydzielanie żółci, korzystnie wpływający na pracę wątroby, a jednocześnie świetnie sprawdzający się w walce z wolnymi rodnikami. Po sok z karczochów można sięgnąć wtedy, gdy organizm potrzebuje solidnego wzmocnienia, jak i wtedy, gdy głównym problemem ze zdrowiem są choroby związane z pęcherzykiem żółciowym.
Sok z karczocha pomaga też osobom borykającym się z chorobami wątroby oraz tym, którzy mają problemy ze zbyt wysokim cholesterolem. Pozyskany z karczochów sok jest jednocześnie świetnym wsparciem dla tych, którzy chcą wspierać od wewnątrz swoją skórę i skuteczniej chronić ją przed pierwszymi oznakami starzenia. Sok z karczocha może pomagać nam również wtedy, gdy chcemy oczyścić organizm ze szkodliwych toksyn, oraz wtedy, gdy chcemy się rozprawić ze zbędnymi kilogramami. To uniwersalny dodatek, którego moc warto docenić. Im prędzej to zrobimy, tym lepiej dla nas.