Chrupiące gofry jogurtowe z jabłkami i musem - idealne śniadanie na Nowy Rok!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Do przygotowania tych gofrów potrzebne nam będą następujące składniki:
- na mus jabłkowy - 4 jabłka, 1 łyżka cukru + dodatkowo, 2 łyżki wody, 2 łyżeczki soku z cytryny, 2 szczypty mielonego cynamonu;
- na gofry - 175 g mąki pełnoziarnistej, 75 g mąki pszennej, 2 łyżki brązowego cukru, 1 łyżka proszku do pieczenia, szczypta soli, 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, 60 g posiekanych orzechów włoskich, 3 jajka, 250 g jogurtu, 250 ml mleka, 2 łyżki roztopionego masła, 1 jabłko, olej, cukier puder.
Jak zrobić pyszne gofry krok po kroku?
Przygotowanie - przygotujmy mus: jabłka myjemy, obieramy, przekrawamy. Wycinamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w kostkę. Wkładamy do rondla, zasypujemy cukrem i podgrzewamy kilka minut, mieszając. Wlewamy wodę, dusimy na dużym płomieniu do momentu, aż owoce zaczną się rozpadać. Miksujemy blenderem z sokiem z cytryny i cynamonem. Mus ponownie podgrzewamy do uzyskania pożądanej konsystencji.
Ewentualnie dosładzamy do smaku. Przygotujmy gofry: w misce mieszamy obie mąki (pełnoziarnista, pszenna), cukier, proszek do pieczenia, sól, cynamon i orzechy. Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. W drugiej misce miksujemy żółtka z jogurtem, mlekiem i masłem na gładką masę. Jabłko myjemy, kroimy w ćwiartki i wycinamy gniazdo nasienne. Miąższ ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dokładamy do masy jajecznej. Łączymy z mąkami i dodatkami. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Gofrownicę smarujemy olejem, partiami pieczemy 8-10 złotobrązowych gofrów. Układamy je na talerzach, posypujemy cukrem pudrem i podajemy z musem jabłkowym.