Gofry na słono
Canva.com

Wytrawne gofry z warzywami, szynką parmeńską i ziołami. Idealne na śniadanie

Gofry nie zawsze muszą być słodkie. W wersji na słono są równie ciekawe i apetyczne. Dziś zdradzimy wam przepis na aromatyczne, ziołowe gofry z szynką parmeńską oraz ziołami.
Reklama

Jak zrobić idealne gofry?

Gofry na słono
Canva.com

Słone gofry to wytrwana propozycja dla osób, które cenią sobie na śniadanie mięsne i warzywne dodatki. Słone gofry doskonale smakują z jajecznicą, guacamole oraz pysznymi sałatkami.

Do przygotowania pysznego ciasta na gofry potrzebujemy:

Reklama
  • 600 g mąki pszennej
  • 1000 ml mleka
  • 4 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 1 szklanka tartego sera cheddar
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki bazylii
  • pół łyżeczki tymianku
  • pół łyżeczki oregano
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego + do posmarowania gofrownicy
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo potrzebujemy: kilka plastrów szynki parmeńskiej, zieloną lub rzymską sałatę, kilka plastrów pomidora i domowy sos, np. salsa.

Reklama

Jak przygotować gofry na słono?

Gofry na słono
Canva.com
  1. Na początku musimy przygotować ciasto - ubijamy na sztywną pianę białka z solą. Resztę składników z naszej listy zakupowej miksujemy na gładką masę. Dodajemy białka i delikatnie mieszamy.
  2. W międzyczasie rozgrzewamy gofrownicę i wylewamy na płytkę posmarowaną olejem ciasto. Masę rozprowadzamy za pomocą chochli. Gofry na słono pieczemy przez 4-5 minut.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama