Ciasto bez pieczenia - Proste i szybkie ciasta na każdą okazję! [4 przepisy!]
Do przeczytania w ok. 3 min.
Przepisy na serniki bez pieczenia
Sernik z galaretką
Składniki:
- 1 opakowanie herbatników
- 100 g masła
- 500 g twarogu
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki soku z cytryny
- 2 opakowania galaretki o smaku truskawkowym
- gorąca woda
Sposób przygotowania:
- Herbatniki rozkrusz w malakserze, następnie dodaj do nich masło i zmiel jeszcze raz.
- Otrzymaną masę przesyp do tortownicy i ugnieć, tak by utworzyć spód ciasta.
- Wymieszaj twaróg, cukier puder i sok z cytryny, a następnie wyłóż na spód ciasta.
- Galaretki rozpuść w gorącej wodzie i wlej na sernik. Wstaw do lodówki i pozostaw do stężenia.
Sernik z musem malinowym
Składniki:
- 1 opakowanie herbatników
- 100 g masła
- 500 g twarogu
- 1/2 szklanki cukru pudru
- sok z 1 cytryny
- 1 opakowanie galaretki malinowej
- 2 szklanki malin
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki wody
Sposób przygotowania:
- Herbatniki rozkrusz w malakserze, następnie dodaj do nich masło i zmiel jeszcze raz.
- Otrzymaną masę przesyp do tortownicy i ugnieć, tak by utworzyć spód
- Wymieszaj twaróg, cukier puder i sok z cytryny, a następnie wyłóż na spód ciasta.
- Galaretkę rozpuść w 1/2 szklanki wrzącej wody i ostudź. Maliny zmiksuj i przetrzyj przez sito, a następnie wymieszaj z rozpuszczoną galaretką. Całość wlej na sernik.
- Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki wrzącej wody, a następnie wymieszaj z cukrem i pozostałymi malinami. Gotuj na małym ogniu przez około 5 minut. Przełóż do blendera i zmiksuj na gładką masę.
- Ostudź, a następnie wylej na sernik.
- Ciasto wstaw do lodówki i pozostaw do stężenia.
Przepisy na ciasta budyniowe bez pieczenia
Ciasto Hit
Składniki:
- 200 g herbatników
- 200 g masła
- 1 szklanka mleka
- 2 budynie śmietankowe
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie bitej śmietany
- kakao do posypania
Sposób przygotowania:
- Herbatniki rozkrusz w malakserze, następnie dodaj do nich masło i zmiel jeszcze raz.
- Otrzymaną masę przesyp do tortownicy i ugnieć, tak by utworzyć spód ciasta.
- Budynie ugotuj w mleku z cukrem, a następnie wystudź.
- Wymieszaj budyń z bitą śmietaną i wyłóż na spód ciasta.
- Całość posyp kakao i wstaw do lodówki na kilka godzin, aż ciasto się dobrze schłodzi.
Ciasto Balladyna
Składniki:
- 250 g herbatników
- 200 g masła
- 1 szklanka mleka
- 2 budynie waniliowe
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie sera mascarpone
- 1 opakowanie bitej śmietany
Sposób przygotowania:
- Herbatniki rozkrusz w malakserze, następnie dodaj do nich masło i mieszaj jeszcze raz.
- Otrzymaną masę przesyp do tortownicy i ugnieć, tak by utworzyć spód ciasta.
- Budynie ugotuj w mleku z cukrem, a następnie dodaj ser mascarpone i wymieszaj.
- Całość wyłóż na spód ciasta.
- Bitą śmietanę ubij na sztywno i wyłóż na wierzch ciasta.
- Ciasto wstaw do lodówki i pozostaw do stężenia.
Odkryj nowy wymiar smaku z naszymi ciastami bez pieczenia!
Ciasta bez pieczenia to wspaniała alternatywa dla tradycyjnych wypieków. Są łatwe w przygotowaniu, a ich smak i wygląd mogą zaskoczyć każdego gościa.
Warto zwrócić uwagę na składniki, które wykorzystujemy do ciast bez pieczenia. Herbatniki, galaretka, serek mascarpone, owoce, bita śmietana, to tylko niektóre z nich. Warto zawsze szukać składników najwyższej jakości, aby ostateczny efekt był naprawdę wspaniały. Przygotowując ciasta bez pieczenia warto również zwrócić uwagę na ich prezentację. Ciasta te zwykle wyglądają bardzo estetycznie i elegancko, warto więc zadbać o to, aby ich podanie było równie efektowne jak sam smak ciasta.
Mam nadzieję, że powyższe przepisy na ciasta bez pieczenia przypadną Wam do gustu i będziecie mieli okazję je wypróbować!