Canva.com

Ciasto matcha - zielony deser z japońską herbatą na wiosnę

Zielona matcha to nic innego jak sproszkowana herbata. Nazywana jest najzdrowszą i najbardziej esencjonalną herbatą na świecie. Jej zdrowotne właściwości znane są już od wielu lat szczególnie w Japonii. Matcha w Polsce cieszy się coraz większym uznaniem, dlatego postanowiłyśmy podzielić się z wami wyjątkowym przepisem na wiosnę - ciasto matcha w zielonym wydaniu.

Zielona herbata ma bardzo dobry wpływ na nasz organizm. Wśród pożądanych właściwości zdrowotnych możemy wymienić, m.in. działanie odprężające, zmniejszające niepokój, utrzymanie prawidłowego poziomu serotoniny oraz dopaminy w organizmie. Zielona herbata również jest nasz sprzymierzeńcem w zdrowym, naturalnym procesie odchudzania. Matcha działa także oczyszczająco i wspomaga odporność. Warto wiedzieć, że jedna filiżanka tej kojącej herbaty bogata jest w witaminę A, C oraz wapń, żelazo i potas.

Jeśli lubicie fit przepisy i chętnie dbacie o swoje zdrowie, jak i bliskich, to mamy dla was świetny przepis - niesamowite ciasto z herbatą matcha to doskonały deser na wiosnę. Japońska, sproszkowana herbata doda naszemu wypiekowi smaku, koloru i aromatu. Zielone ciacho możemy ozdobić, np. białym lub żółtym lukrem. Przygotowałyśmy także dla was krótki poradnik jak zrobić lukier.

Składniki do przygotowania zielonego ciasta

Canva.com

Do przygotowania aromatycznego ciasta na wiosnę z zieloną herbatą musimy przygotować następujące składniki:

  • 4 łyżki zielonej herbaty matcha
  • 460 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2/4 łyżeczki soli
  • 350 g cukru
  • 2 jajka
  • 500 ml maślanki
  • 150 ml oleju roślinnego

Składniki potrzebne na polewę lukrową na wierzch naszego herbacianego ciasta to:

  • 200 g cukru pudru
  • 4-5 łyżek wody
  • 4 łyżki soku z cytryny

Jak upiec ciasto z matchą i lukrem?

Canva.com

Do suchej miski wrzucamy zieloną herbatę, mąkę pszenną, sodę oczyszczoną oraz sól i cukier. W osobnej misce łączymy jajko, maślankę oraz olej roślinny. Na początku mieszamy suche i mokre składniki osobno, po 2-3 minutach wszystko łączymy. Wlewamy ciasto do przygotowanej tortownicy lub keksówek i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 30 minut, aż wyrośnie.

Przygotowanie polewy lukrowej jest bardzo proste. Cukier puder wsypujemy do miski i dodajemy do niego sok z cytryny. Mieszamy energicznie i dodajemy wodę, jeśli chcemy uzyskać rzadki lukier, który łatwo rozprowadzi się na cieście.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł