Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Cudowny sernik na spodzie brownie z truskawkami - pyszny przepis na wakacyjny deser
Do przeczytania w ok. 2 min.
Sezon na truskawki już wystartował, dlatego nie możemy się oprzeć pysznym, wakacyjnym deserom. Tym razem mamy dla was cudowny, aksamitny sernik na spodzie brownie z musem truskawkowym. Oszałamiające ciasto zachwyci całą rodzinę!
Wakacyjne wypieki na upalne dni powinny być lekkie, soczyste i aromatyczne. Taki właśnie jest serniko-brownie. Pyszne połączenie sera twarogowego, czekoladowego spodu i truskawkowej delikatności to prawdziwy strzał w dziesiątkę!
Składniki na pyszny sernik z truskawkami
Canva.com
Do przygotowania pysznego sernika na spodzie brownie potrzebujemy składniki na czekoladowe ciasto:
- 200 g czekolady
- 200 g masła
- 3 duże jajka
- 135 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
- 700 g tłustego półtłustego sera
- 2 jajka
- 165 g cukru
- 2 płaskie łyżki skrobi
Do ciasta potrzebujemy także 500 g świeżych truskawek.
Zobacz także
Jak przygotować sernikobrownie?
Canva.com
- Przygotowywanie wakacyjnego ciasta możemy zacząć od roztopienia odpowiedniej ilości masła z czekoladą. W małym rondelku wrzucamy kawałki czekolady mlecznej i gorzkiej, dorzucamy masło i mieszamy składniki, aż połączą się w gładką masę.
- Do miski wbijamy jajka, wsypujemy drobny cukier i ubijamy składniki na puszystą pianę. Krem jajeczny ubijamy przez około 4 minuty.
- Do ubitych jajek z cukrem przelewamy krem z masła i czekolady. Wszystko mieszamy i dodajemy mąkę, proszek do pieczenia. Miksujemy całość przez kilka sekund.
- Przygotowujemy formę do pieczenia. Boki i spód wykładamy papierem i natłuszczamy. Można użyć do tego masła.
- Na blachę wylewamy krem brownie i wykładamy jako drugą warstwę masę serową.
- Na warstwę serową wykładamy resztki ciasta czekoladowego i układamy truskawki świeże lub zmiksowane/zblendowane w formie musu.
- Ciasto pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 60 minut.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Muffinki bananowe, które rozpływają się w ustach
Masz zbyt dojrzałe banany i nie wiesz, co z nimi zrobić? Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie - muffinki bananowe! To nie tylko pyszna przekąska, ale także zdrowa i sycąca. W dodatku, ich przygotowanie jest bardzo proste. Przekonaj się, jak zrobić te wilgotne, bananowe cuda, które rozpływają się w ustach!
Jabłka pod kruszonką - fit wersja!
Czy wiesz, że jabłka pod kruszonką fit to nie tylko pyszna, ale także zdrowa przekąska? W tym artykule dowiesz się, jak przygotować ten deser, jakie są właściwości zdrowotne jabłek oraz otrzymasz kilka porad dotyczących ich wyboru i przechowywania.
Semla - szwedzki HIT!
Semla, znane również jako hetvägg, to tradycyjne szwedzkie ciastko z bułki pszennej, wypełnione masą migdałową i bitą śmietaną. Jest to deser, który jest szczególnie popularny w okresie tłustego wtorku (fettisdag), kiedy to Szwedzi zamiast pączków spożywają semle. Historia semli sięga wieków, a jej smak i wygląd przyciągają wielu smakoszy na całym świecie.