Często łapiesz infekcje? Dodaj do potraw szczyptę kurkumy!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Kurkuma pełna witamin i składników odżywczych
Jest stosowana w różnych kuchniach na całym świecie. Kurkuma jest częstym składnikiem indyjskich curry, a także dodaje przyjemnego smaku gulaszom i zupom. Oprócz tego jest czasami stosowany jako środek barwiący w produktach spożywczych, takich jak galaretki, dżemy i inne przyprawy.
Jest to jasnożółty proszek wykonany z suszonych i zmielonych strąków południowoindyjskiej rośliny zwanej Curcuma longa. Ma słodki, pieprzny i lekko gorzki smak, który czasami jest opisywany jako skrzyżowanie imbiru i cynamonu lub kardamonu.
Kurkuma zdrowia doda
Wykazano, że ma wiele korzyści zdrowotnych, takich jak pomoc w trawieniu, zapobieganie rakowi i zwalczanie stanów zapalnych. Kurkuma ma również właściwości przeciwzapalne i uważa się, że pomaga w zapaleniu stawów, astmie, a nawet migrenach.
Jedną z zalet kurkumy jest to, że mówi się, że pomaga wątrobie. Kurkuma zawiera związek zwany kurkuminą, który jest uważany za silny przeciwutleniacz i środek przeciwzapalny. Badania wykazały, że kurkuma jest silnym przeciwutleniaczem, który może zmniejszyć stan zapalny i zwalczać komórki nowotworowe. Niedawne badanie wykazało, że kurkuma może nawet pomóc obniżyć ciśnienie krwi.
Kurkuma ma wiele zalet zdrowotnych, ale wiąże się również z potencjalnymi zagrożeniami dla zdrowia. Na przykład kurkuma może powodować problemy żołądkowe, a nawet prowadzić do rzadkiej postaci raka wątroby. Jednak wykazano, że kurkuma jest bezpieczna dla większości ludzi, gdy jest przyjmowana zgodnie z zaleceniami.