Canva.com

Często łapiesz infekcje? Dodaj do potraw szczyptę kurkumy!

Kurkuma była używana od wieków jako zioło lecznicze w Ajurwedzie, tradycyjnej medycynie indyjskiej. Udowodniono, że ma właściwości przeciwzapalne i może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca i raka. Jak wpływa na nasz organizm?

Kurkuma pełna witamin i składników odżywczych

Canva.com

Jest stosowana w różnych kuchniach na całym świecie. Kurkuma jest częstym składnikiem indyjskich curry, a także dodaje przyjemnego smaku gulaszom i zupom. Oprócz tego jest czasami stosowany jako środek barwiący w produktach spożywczych, takich jak galaretki, dżemy i inne przyprawy.

Jest to jasnożółty proszek wykonany z suszonych i zmielonych strąków południowoindyjskiej rośliny zwanej Curcuma longa. Ma słodki, pieprzny i lekko gorzki smak, który czasami jest opisywany jako skrzyżowanie imbiru i cynamonu lub kardamonu.

Kurkuma zdrowia doda

Wykazano, że ma wiele korzyści zdrowotnych, takich jak pomoc w trawieniu, zapobieganie rakowi i zwalczanie stanów zapalnych. Kurkuma ma również właściwości przeciwzapalne i uważa się, że pomaga w zapaleniu stawów, astmie, a nawet migrenach.

Canva.com

Jedną z zalet kurkumy jest to, że mówi się, że pomaga wątrobie. Kurkuma zawiera związek zwany kurkuminą, który jest uważany za silny przeciwutleniacz i środek przeciwzapalny. Badania wykazały, że kurkuma jest silnym przeciwutleniaczem, który może zmniejszyć stan zapalny i zwalczać komórki nowotworowe. Niedawne badanie wykazało, że kurkuma może nawet pomóc obniżyć ciśnienie krwi.

Kurkuma ma wiele zalet zdrowotnych, ale wiąże się również z potencjalnymi zagrożeniami dla zdrowia. Na przykład kurkuma może powodować problemy żołądkowe, a nawet prowadzić do rzadkiej postaci raka wątroby. Jednak wykazano, że kurkuma jest bezpieczna dla większości ludzi, gdy jest przyjmowana zgodnie z zaleceniami.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł