Sałatka z kalafiora — smak wiosny w pełni
Do przeczytania w ok. 2 min.
Sałatka z kalafiora — mnóstwo możliwości
Taką sałatkę można przygotować na różne sposoby. Kalafior, który się do niej doda, może być zarówno gotowany, pieczony, jak i... surowy.
Kalafior bardzo dobrze smakuje w połączeniu z przyprawą curry, kukurydzą, czy ananasem. Dobrze też komponuje się z marchewką oraz serem czy wędliną.
Sałatka z kalafiora i kukurydzy — składniki
Można całkowicie zrezygnować z jajka bądź odwrotnie — dodać go więcej.
Marchewka najlepiej będzie smakować w formie pieczonej, jednak może być też gotowana. W przypadku braku czasu można ją też całkowicie pominąć. Szczypiorek może zostać zastąpiony czerwoną cebulą.
- 1 kalafior
- 3 marchewki
- 1 puszka kukurydzy
- 1 jajko na twardo
- 1 pęczek szczypiorku
- 4,5 łyżki oleju
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżeczki przyprawy curry
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- pieprz
- sól
Jak krok po kroku przyrządzić sałatkę z kalafiora i kukurydzy
Marchewkę należy umyć, obrać i pokroić w plasterki. Z kalafiora powinno się usunąć liście i twardy środek, następnie trzeba podzielić go na różyczki.
Kolejny krok to opłukanie różyczek w wodzie.
Olej wymieszać z jedną łyżeczką curry, a następnie pokryć tym kawałki kalafiora i marchewki. Warzywa umieścić na blasze do pieczenia pokrytej papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, przez około 20 minut.
Upieczone warzywa trzeba wystudzić. W międzyczasie należy odcedzić kukurydzę i pokroić jajko w kostkę. Szczypiorek trzeba poszatkować.
Wystudzonego kalafiora i marchewkę należy połączyć z kukurydzą, jajkiem i szczypiorkiem.
Następnie trzeba przygotować sos: majonez wymieszać z jogurtem, solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, kurkumą i 2 pozostałymi łyżeczkami curry.
Sałatkę powinno się wymieszać z sosem.
Z czym serwować sałatkę z kalafiora?
Świetnie się sprawdzi podana razem ze świeżym pieczywem, nada się wtedy do jedzenia, jako osobny posiłek, na przykład lunch. Można też traktować ją jako dodatek do obiadu — dobrze będzie się łączyć z pieczonymi warzywami, rybą, czy mięsem. Idealnie sprawdzi się również podana podczas grilla.