Kalafior przeznaczony do zrobienia sałatki.
Canva

Sałatka z kalafiora — smak wiosny w pełni

Wiosną koniecznie trzeba korzystać z sezonowych warzyw i owoców. W końcu można odetchnąć po zimie i zjeść świeże, a nie mrożone produkty. Jeśli masz chęć na jakieś pyszne, wiosenne danie, koniecznie przygotuj sałatkę z kalafiora. Smakuje wybornie, a jest do tego bardzo prosta w przygotowaniu. Zobacz, jak łatwo możesz ją przygotować!
Reklama

Sałatka z kalafiora — mnóstwo możliwości

Taką sałatkę można przygotować na różne sposoby. Kalafior, który się do niej doda, może być zarówno gotowany, pieczony, jak i... surowy.

Kalafior bardzo dobrze smakuje w połączeniu z przyprawą curry, kukurydzą, czy ananasem. Dobrze też komponuje się z marchewką oraz serem czy wędliną.

Kalafior z curry do sałatki.
Canva

Sałatka z kalafiora i kukurydzy — składniki

Można całkowicie zrezygnować z jajka bądź odwrotnie — dodać go więcej.

Reklama

Marchewka najlepiej będzie smakować w formie pieczonej, jednak może być też gotowana. W przypadku braku czasu można ją też całkowicie pominąć. Szczypiorek może zostać zastąpiony czerwoną cebulą.

  • 1 kalafior
  • 3 marchewki
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 jajko na twardo
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 4,5 łyżki oleju
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżeczki przyprawy curry
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • pieprz
  • sól

Jak krok po kroku przyrządzić sałatkę z kalafiora i kukurydzy

Marchewkę należy umyć, obrać i pokroić w plasterki. Z kalafiora powinno się usunąć liście i twardy środek, następnie trzeba podzielić go na różyczki.

Reklama

Kolejny krok to opłukanie różyczek w wodzie.

Olej wymieszać z jedną łyżeczką curry, a następnie pokryć tym kawałki kalafiora i marchewki. Warzywa umieścić na blasze do pieczenia pokrytej papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, przez około 20 minut.

Upieczone warzywa trzeba wystudzić. W międzyczasie należy odcedzić kukurydzę i pokroić jajko w kostkę. Szczypiorek trzeba poszatkować.

Wystudzonego kalafiora i marchewkę należy połączyć z kukurydzą, jajkiem i szczypiorkiem.

Następnie trzeba przygotować sos: majonez wymieszać z jogurtem, solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, kurkumą i 2 pozostałymi łyżeczkami curry.

Sałatkę powinno się wymieszać z sosem.

Różyczki kalafiora naszykowane do sałatki.
Canva

Z czym serwować sałatkę z kalafiora?

Świetnie się sprawdzi podana razem ze świeżym pieczywem, nada się wtedy do jedzenia, jako osobny posiłek, na przykład lunch. Można też traktować ją jako dodatek do obiadu — dobrze będzie się łączyć z pieczonymi warzywami, rybą, czy mięsem. Idealnie sprawdzi się również podana podczas grilla.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama