Canva.com

Czy karczochy są zdrowe w naszej diecie?

Karczoch jest jednym z najpopularniejszych warzyw w diecie śródziemnomorskiej i jest nie tylko smaczny, ale także pożywny. Karczochy są pełne przeciwutleniaczy i innych składników odżywczych, które są dobre dla naszego zdrowia. Co warto o nich wiedzieć?

Zielona moc karczochów

Canva.com

Karczochy to rodzaj rośliny ostu, która pochodzi z regionu śródziemnomorskiego. Zwykle są spożywane jako warzywo lub w sałatkach. Karczochy są zwykle spożywane, gdy są młode i jeszcze nie stały się twarde i gorzkie.

Karczochy zawierają inulinę, która, jak wykazano, pomaga osobom z zespołem jelita drażliwego. Zawiera również przeciwutleniacze, które pomagają organizmowi zwalczać wolne rodniki. Zawierają również związek zwany cynaryną, który, jak wykazano, obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Warzywo jest również dobrym źródłem potasu, żelaza i magnezu.

Pomaga utrzymać zdrowie czerwonych krwinek, a także pomaga utrzymać zdrową syntezę DNA. Zawiera również więcej tiaminy niż jakikolwiek inny pokarm, co pomaga zmniejszyć ryzyko chorób serca i udaru mózgu.

Jak jeść karczochy?

Canva.com

Liście karczocha służą do produkcji herbaty, dlatego liście rośliny mają wyraźny smak. Karczochy można jeść na surowo lub gotować, ale często gotuje się je w roztworze słonej wody, aby usunąć ich gorzki smak.Liście karczochów mają bardzo charakterystyczny smak, który jest często opisywany jako mający nutę cytryny i mięty.

Karczochy są zwykle spożywane na surowo, ale można je również gotować. To warzywo jest zwykle łączone z serem, czosnkiem i sokiem z cytryny, aby lepiej smakowało. Często podawane jest z pysznym dipem lub jako składnik aromatycznej sałatki.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł