Delikatna polędwiczka wieprzowa w cebuli. Zastąp bulion tym składnikiem. Będzie niezwykle miękka!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Składniki na polędwiczki
Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą następujące składniki: polędwiczka wieprzowa o wadze około 800-825 g, lubczyk suszony, mielona słodka czerwona papryka, mielona ostra czerwona papryka, czosnek granulowany, 1 łyżka oliwy z oliwek; na sos cebulowy – 3 duże cebule, masło klarowane, 405 ml bulionu warzywnego, sól, pieprz kolorowy w ziarnach, posiekana natka pietruszki.
Jak przygotować delikatne polędwiczki na obiad?
Przygotowanie – polędwiczkę umyjmy, osuszmy, odetnijmy błonki. Natrzyjmy ją mocno niewielką ilością soli i odstawmy na pół godziny. Wymieszajmy lubczyk, papryki (słodka i ostra) i czosnek granulowany. Gotową mieszanką natrzyjmy polędwiczkę i odstawmy na godzinę. W międzyczasie przygotujmy sos. Cebule obierzmy, pokrójmy w kostkę, zeszklijmy na maśle.
Wlejmy bulion, doprawmy solą i zmielonym kolorowym pieprzem, zagotujmy. Następnie do formy posmarowanej wcześniej oliwą włóżmy polędwiczkę i wlejmy sos cebulowy. Połowę bulionu możemy zastąpić półwytrawnym białym winem. Polędwiczka stanie się dzięki temu wyjątkowo miękka. Przykryjmy naczynie i pieczmy polędwiczkę przez kwadrans czasu w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza. Odkryjmy naczynie, przewróćmy polędwiczkę na drugą stronę i pieczmy kolejny kwadrans czasu, tym razem bez przykrycia. Odczekajmy 10 minut i pokrójmy. Przed podaniem posypmy potrawę natką pietruszki.