Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym.
Canva

Przepis na najlepsze polędwiczki wieprzowe!

Wypróbuj te przepyszne polędwiczki wieprzowe w wyjątkowym sosie z pieczarkami. Są banalnie proste w przygotowaniu, ale smakują wyjątkowo. Co najważniejsze, nie potrzeba do nich dużo składników. To idealne danie na obiad czy sycącą kolację. Na pewno na stałe wejdzie do Twojego menu. W czym tkwi ich sekret?
Reklama

Polędwiczki wieprzowe — delikatne, wyjątkowe mięso

O czym trzeba pamiętać, przygotowując taki posiłek? Przede wszystkim o tym, że polędwiczki są dość delikatne i nie powinno się ich zbyt długo dusić.

Mięso można wcześniej zamarynować, nie jest to jednak niezbędne.

Polędwiczki wieprzowe — jakie są potrzebne składniki?

Zamiast masła klarowanego, można zastosować zwykły olej. Dobrze wykorzystać bulion warzywny lub mięsny podczas duszenia, nie jest to jednak niezbędne.

Poza pieczarkami sprawdzi się też papryka.

Zamiast przyprawy do mięsa wieprzowego można użyć soli, pieprzu, papryki słodkiej i majeranku.

  • 0,5 kg polędwiczki wieprzowej
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawa do mięsa wieprzowego
  • masło klarowane
  • 1 szklanka wody
Polędwiczka wieprzowa pokrojona na talerzu.
Canva

Jak krok po kroku przygotować polędwiczki wieprzowe?

Cebulę pokrój w kostkę. Pieczarki umyj i pokrój albo w paski, albo też w kostkę.

Mięso umyj i osusz, a następnie pokrój na dość cienkie kawałki. Możesz dodatkowo rozgnieść je lekko ręką. Później oprósz polędwiczki przyprawą do wieprzowiny i rozgrzej porządnie patelnię.

Reklama

Następnie rozpuść na niej masło klarowane.

Najpierw przesmaż mięso, kiedy to zrobisz, a się zarumieni z każdej strony. Potem przesuń polędwiczki na brzeg patelni i dodaj cebulę z pieczarkami.

Kiedy cebula się zeszkli, a pieczarki zmiękną, dodaj posiekany czosnek i wymieszaj wszystko z mięsem. Potem dolej wody i nakryj patelnię.

Całość można dusić około 1 do maksymalnie 1,5 godziny.

Z czym podawać to mięso?

Idealnie będzie smakować w połączeniu z fasolką szparagową lub surówką z kapusty. Świetnie skomponuje się też z buraczkami. A jakie dodatki poza warzywami się sprawdzą? Kasza gryczana, ryż, makaron lub pure ziemniaczane.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama