Przygotowywanie szarlotki
Canva.com

Tradycyjna szarlotka od babci. Najprostszy przepis pod słońcem

Krucha, delikatna i słodka. Taka jest moja ulubiona, tradycyjna szarlotka, którą zawsze robiła moja babcia w wakacje. Sekretem jest cudowne nadzienie.
Reklama

Składniki na tradycyjną szarlotkę

Do przygotowania tej szarlotki potrzebne nam będą następujące składniki: 2 szklanki mąki tortowej, 100 g smalcu, 105 g margaryny, ½ szklanki cukru pudru + do oprószenia, 4 żółtka, 1 kg (1000 g) jabłek, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szczypta cynamonu, bułka tarta, woda.

Ekspresowa szarlotka - przepis

Przygotowanie – mąkę tortową, proszek do pieczenia i cukier puder przesiejmy przez sitko na stolnicę. Dodajmy smalec (dzięki temu ciasto jest smaczniejsze i bardziej kruche) i margarynę. Składniki posiekajmy. Dodajmy żółtka i ugniatajmy na jednolite ciasto. Wstawmy do lodówki. Znów jabłka obierzmy, pokrójmy w ćwiartki, usuńmy gniazda nasienne.

Pokrójmy w kostkę. Włóżmy do garnka, podlejmy odrobiną wody i prażmy około 5-6 minut. Dodajmy cukier i cynamon. Ciasto wyjmijmy z lodówki. Podzielmy na 2 równe części (jedną ponownie włóżmy do lodówki).

Reklama

Drugą część rozwałkujmy. Przełóżmy do posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy (średnica 25 cm). Ciasto nakłujmy. Pieczmy około 10-11 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Znów pozostałe ciasto rozwałkujmy na prostokąt.

Pokrójmy na 1-centymetrowe paski. Spód wyjmijmy z piekarnika, posypmy bułką tartą (wchłonie sok z jabłek). Wyłóżmy jabłka. Na wierzchu ułóżmy paski ciasta, tworząc kratkę. Ponownie wstawmy do piekarnika i pieczmy około 39-42 minut (aż ciasto się zrumieni) w 180 stopniach Celsjusza. Oprószmy cukrem pudrem.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama