Dieta przeciwzapalna na jesień. Co jeść, żeby być zdrowym?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Czym jest dieta przeciwzapalna?
Dieta przeciwzapalna ma zbawienny wpływ na stan naszego zdrowia, redukuje poziom masy ciała i pozwala na obniżenie poziomu stanu zapalnego w organizmie. Warto zauważyć, że długotrwały stan zapalny mocno obciąża organizm i jest mianownikiem takich chorób jak: otyłość, cukrzyca typu 2., miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, niewydolność serca oraz depresja.
Przeprowadzone badania jednoznacznie wykazały, że mniejszy stan zapalny wpływa na długość życia oraz zmniejsza ryzyko powstawania wielu chorób przewlekłych.
Aby zmniejszyć stan zapalny w organizmie, warto sięgnąć po kilka produktów, które znacząco wpływają na długość i jakość naszego życia.
Dieta przeciwzapalna na jesień
Aby przez długi czas cieszyć się dobrym zdrowiem i obniżyć stan zapalny w organizmie przede wszystkim skup się na odpowiedniej diecie przeciwzapalnej. Dieta powinna zawierać antyoksydanty i kwasy omega — za najzdrowsze przykłady diet przeciwzapalnych uważa się dietę śródziemnomorską i dietę DASH.
Wśród polecanych produktów wymienia się sezonowe warzywa, które wzmacniają odporność i mają wiele cennych wartości odżywczych. Działanie przeciwzapalne wykazują takie warzywa jak papryka, dynia, cukinia, buraki, marchew, kapusta, orzechy, soczewica, kalafior, brokuły, brukselka, fasolka szparagowa, por, szalotka, szczypiorek.
Wśród polecanych napojów wymienia się Yerba Mate, zieloną herbatę i różnego rodzaju zioła. Bezwzględnie powinno się zrezygnować z mięsa i żywności przetworzonej, która w znaczący sposób obciąża organizm.