Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Domowe wino z rabarbaru dziadka Henia. Idealne na grilla na świeżym powietrzu!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Rabarbar to popularna roślina o kwasowym smaku, która często jest wykorzystywana do przygotowywania deserów i przetworów. Jednak rabarbar można również wykorzystać do przygotowania orzeźwiającego napoju alkoholowego - wina z rabarbaru.
Jest to doskonała opcja dla tych, którzy szukają ciekawych i niecodziennych napojów na letnie przyjęcia lub relaksujący wieczór w ogrodzie. W tym artykule przedstawimy przepis na wino z rabarbaru, które można łatwo przygotować w domu.
Składniki na domowe wino z rabarbaru
- 1 kg rabarbaru
- 1 kg cukru
- 1 cytryna (sok i skórka)
- 1 l wody
- 1 łyżeczka drożdży winiarskich
Jak zrobić domowe wino z rabarbaru?
Canva.com
- Rabarbar oczyść, umyj i pokrój na kawałki. Możesz również obrać skórkę, jeśli jest twarda i włóknista.
- W garnku wymieszaj wodę, cukier, sok i skórkę z cytryny. Dodaj pokrojony rabarbar i zagotuj.
- Gotuj rabarbar na średnim ogniu przez około 15-20 minut, aż mięknie. Następnie odcedź go przez sitko, zachowując płyn.
- Przecedzony płyn z rabarbaru wlej z powrotem do garnka i poczekaj, aż ostygnie do temperatury pokojowej.
- Do ostudzonego płynu dodaj drożdże winiarskie i delikatnie wymieszaj. Możesz również dodać kilka plasterków cytryny lub skórkę, aby dodać jeszcze więcej aromatu.
- Przelej wino z rabarbaru do słoja lub butelki, zamykając je szczelnie. Pozostaw napój w ciepłym miejscu na około 2 tygodnie, aby fermentacja mogła przebiec.
- Po upływie 2 tygodni wino z rabarbaru będzie gotowe do degustacji. Możesz go przecedzić, aby pozbyć się osadu i skórek, lub podać z nimi, jeśli preferujesz bardziej naturalny wygląd i smak.
Serwuj wino z rabarbaru schłodzone, najlepiej z kostkami lodu i plasterkiem cytryny jako dekoracją. Jest to doskonały napój na letnie spotkania z przyjaciółmi, grillowe przyjęcia lub jako dodatek do letnich deserów.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Gotowe w 30 minut - sałatka z rabarbarem i truskawkami. Jest pyszna!
Świetny pomysł na zapewnienie sobie małego powiewu lata i wykorzystanie zamrożonego w sezonie rabarbaru, który swoim cierpkim smakiem doskonale komponuje się ze słodkimi truskawkami i aromatycznym sosem pomarańczowym w odświeżającej i niezwykle soczystej, ciepłej sałatce. Przygotowanie tej sałatki zajmie maksymalnie 20 minut i wystarczy na cztery porcje.
Jabłecznik z rabarbarem. Babcia zawsze polewała go słodkim sosem z białej czekolady!
Wiele z nas ma wiele pięknych wspomnień związanych z jedzeniem, zwłaszcza jeśli chodzi o smaki z dzieciństwa. Często to właśnie babciowe przepisy są szczególnie wyjątkowe i wywołują w nas nostalgiczne uczucia. Jednym z tych smakołyków, który przywołuje wspomnienia, jest pyszny jabłecznik z rabarbarem.
Kruche ciasto z rabarbarem - zachwyci Twoich gości!
Jeśli szukasz doskonałego przepisu na kruche ciasto z rabarbarem, to trafiłeś we właściwe miejsce! Kruche ciasto z rabarbarem to idealna propozycja na letnie popołudnie. Sprawdź nasz przepis i dowiedz się, jak przygotować to pyszne ciasto. Oto kilka wskazówek, jak podawać i jakie dodatki będą do niego pasować.