Canva.com

Robimy przetwory! Czas na domowy dżem truskawkowy

Domowe przetwory to sposób na zachowanie smaków lata na zimowe miesiące. Dżemy, konfitury, kompoty, powidła, soki i marmolady możemy przygotować z owoców i warzyw sezonowych dostępnych od maja do listopada. Jednym z ulubionych słodkich przetworów jest domowy dżem truskawkowy. Oto przepis na ten pyszny dodatek.

Jak zrobić domowy dżem truskawkowy?

Dżem z truskawek to jeden z najczęściej przygotowywanych przetworów. Do jego wykonania w wersji tradycyjnej wystarczy jedynie cukier oraz dojrzałe polskie truskawki. W zależności od przepisu do dżemu możemy dodawać także sok z cytryny, który zapewni truskawkom ładny kolor, odrobinę tłuszczu (np. masła), dzięki czemu smak dżemu będzie bardziej intensywny, a także trochę soli, która uwydatnia słodycz owoców. Do tradycyjnego dżemu nie dodajemy żadnych zagęstników w postaci pektyny lub żelfixu. Kolor, smak oraz konsystencję tradycyjny dżem truskawkowy zawdzięcza jedynie owocom oraz długotrwałemu smażeniu z dodatkiem cukru. Oto prosty przepis na domowy dżem truskawkowy.

Dżem truskawkowy — składniki

  • 2 kg świeżych, zdrowych truskawek

  • 1 kg białego cukru

  • sok z jednej cytryny

  • ¼ łyżeczki soli

Canva.com

Dżem z truskawek — wykonanie krok po kroku

  1. Zdrowe, dojrzałe truskawki myjemy w chłodnej wodzie, oczyszczamy z szypułek i zostawiamy do wysuszenia.

  2. Jeżeli owoce są większe, kroimy je na połówki lub ćwiartki i wrzucamy do rondla o grubszym dnie, w którym będziemy smażyć dżem. Dodajemy cukier, sok z cytryny oraz sól

  3. Rondel ustawiamy na palniku i doprowadzamy wszystko do wrzenia. Cały czas mieszamy, aby truskawki puściły sok, który rozpuści cukier.

  4. Zmniejszamy intensywność podgrzewania i co jakiś czas mieszając, gotujemy truskawki około godziny. Odstawiamy, aby truskawki wystygły (możemy zostawić nawet do następnego dnia).

  5. Zimną masę na dżem ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, a raczej smażymy jeszcze 1,5 - 2 godzin. Dżem musimy częściej mieszać, ponieważ staje się gęsty i istnieje ryzyko przypalenia.  

  6. Przygotowujemy wyparzone słoiki. Do czystych naczyń nakładamy porcje gorącego dżemu, tak aby pozostał ok. 1 cm wolnego miejsca pod wieczkiem. Następnie słoiki zakręcamy i odwracamy dnem do góry. Zostawiamy do wystygnięcia dżemu.

  7. Słoiki z dżemem możemy pasteryzować w piekarniku lub w kąpieli wodnej, ale nie jest to konieczne. Cukier jest doskonałym konserwantem i z powodzeniem zapewni trwałość naszych przetworów.  

Canva.com

Dżem truskawkowy to idealny dodatek do śniadania, a także deserów i wypieków. Warto wypróbować ten przepis i przygotować pierwszą porcję dżemu truskawkowego. Być może będzie to początek przygody z domowymi przetworami! Powodzenia!

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł