Domowy krem orzechowy. Te orzechy będą najlepsze!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Czyt krem orzechowy jest zdrowy?
Klasyczne słodkie kremy wykonuje się z orzechów laskowych.
Połączone z kakao lub rozpuszczoną gorzką czekoladą stają się czymś na miarę popularnego czekoladowego smarowidła ze sklepu, zwłaszcza jeśli zadba się o ich odpowiednie dosłodzenie, uzupełniając je ksylitolem lub erytrytolem (substancjami zdrowszymi od cukru). Świetnym wyborem są także orzechy włoskie. Jeżeli chce się wykonać z nich pyszny krem orzechowy, jeszcze wcześniej warto uprażyć je w piekarniku, aby następnie ściągnąć z nich skórkę i je oczyścić, a potem bez trudu zmielić je na gładką masę. Z kolei delikatny smak osiąga się za sprawą zastosowania orzechów nerkowca. Z uwagi na to, że mają one bardzo dużo korzystnych właściwości, wykorzystanie ich do wykonania orzechowego kremu zdaje się być jak najbardziej zalecane.
Z czym połączyć orzechy?
Bazą dla orzechowych kremów są różnego rodzaju orzechy, do których potem dodaje się jeszcze różne inne składniki. Często łączy się je chociażby z kakao, karmelem albo czystym cukrem, bo w orzechowych smarowidłach chodzi jednak o to, by były słodkie i stały się czymś na miarę niezdrowych sklepowych kremów do kanapek.