Canva.com

Domowy kubełek kurczaków a'la KFC. Zdradzamy sekret chrupiącej panierki

Podobno nie ma takiej osoby, która nie gustowałaby w kurczakach panierowanych od znanej sieci fast food. Jeśli to prawda, to już dziś dzielimy się z wami naszym przepisem na domową panierkę - jest bardzo chrupiąca!

Domowe kurczaki inspirowane KFC

Canva.com

Panierka z sekretnej receptury pułkownika Sandersa z restauracji KFC skradła serca miłośników drobiowych fast foodów. Jednak po wielu latach coraz więcej osób próbowało w domowych warunkach odtworzyć smak i aromat chrupiącej panierki. My dziś chętnie podzielimy się z wami naszym sprawdzonym pomysłem na kubełek kurczaków à la KFC. Wystarczy, że przygotujecie kilka składników, a smak z pewnością was zachwyci.

Chociaż wielu osobom wydaje się, że słynna panierka z sieci fast food jest nie do podrobienia, to jednak jest to możliwe. Na wielu blogach kulinarnych możemy przeczytać, że sekretem panierki jest stosowanie pokruszonych płatków kukurydzianych. Tak naprawdę to wystarczą tylko mąka, jajka i mleko - to cały sekret.

Domowe kurczaki rodem ze znanego fast foodu będą znacznie zdrowsze i dla wielu osób dużo smaczniejsze. Ogromną zaletą jest to, że będą pozbawione wzmacniaczy smaku i będą miały naturalny aromat. W tej panierce mięso z kurczaka będzie apetyczne i soczyste.

Pyszna panierka chrupiąca

Canva.com

Do przygotowania pysznego, chrupiącego kubełka potrzebujemy kilku składników. Marynatę do kurczaków zrobimy z:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki czosnku granulowanego
  • sól i pieprz do smaku

Panierkę przygotujemy z:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • pół łyżeczki soli

Oczywiście nie może zabraknąć na liście zakupów 500 g piersi z kurczaka lub fileta z udek. Ciasto, które będzie stanowiło bazę do naszych kurczaków à la KFC przygotujemy z:

  • 2 jajka
  • pół szklanki mleka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki soli

Mięso kroimy na kawałki - najlepiej podłużne. Łączymy ze składnikami marynaty i odstawiamy całość na noc do lodówki. Następnego dnia wyciągamy nasze zamarynowane mięso przed smażeniem.

Do miski wbijamy jajka, dodajemy oba rodzaje mąki i miksujemy, dodając powoli mleko. Całość doprawiamy solą. Nasze ciasto powinno mieć podobną konsystencję do tego, które stosujemy do naleśników.

Kawałki kurczaka przekładamy do miski z ciastem i energicznie potrząsamy. W taki sposób powstaje pofałdowana panierka. Kurczaki smażymy na głębokim oleju, aż panierka stanie się złota i bardzo chrupiąca.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł