Ekspresowa pasta z chrzanu. Jest idealna do jajek i wędliny!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jak przygotować delikatną pastę chrzanową?
Majonez powstaje z surowego jajka. Jajko trzeba więc bardzo dokładnie wyparzyć, aby mieć pewność, że porządnie się je oczyściło, wcześniej wyciągając je oczywiście na jakiś czas z lodówki, aby pod wpływem wrzątku nie doszło do pęknięcia jego skorupki. Po tej czynności raz jeszcze przelać je zimną wodą, aby je schłodzić, a następnie wbić jedno takie jajko do oddzielnego naczynia, w którym będzie się przygotowywać chrzanową pastę.
Do jajka trafiają kolejne dodatki. Do miski wlać 200 ml oleju rzepakowego i dodać jedną łyżeczkę dowolnej musztardy i jedną łyżeczkę dowolnie wybranego słodziku (np. ksylitolu). Przed zmiksowaniem składników majonez chrzanowy przyprawić solidną ilością soli, świeżo mielonym pieprzem oraz ewentualnie odrobiną octu bądź dosłownie kilkoma kroplami soku wyciśniętego z cytryny. Masę miesza się z pomocą blendera na gładko. Gdy będzie mieć dobrą konsystencję, można uzupełnić ją najważniejszymi składnikiem.
Dodaj jogurt grecki do smaku!
Gościem honorowym jest bowiem utarty majonez, który należy dodać do masy w ilości wynoszącej mniej więcej dwie małe łyżeczki, a przynajmniej od takiej ilości zacząć, bo gdy okaże się, że pasta chrzanowa jest za mało pikantna, chrzanu wystarczy do niej dołożyć, aż uzyska się pożądany smak i aromat. Dla polepszenia konsystencji można dodać jeszcze łyżkę majonezu albo łyżkę gęstego jogurtu greckiego. Majonez gotowy! Teraz wystarczy przełożyć go do pojemnika i przechować w lodówce, aby pozwolić mu się schłodzić.