Ekspresowa szarlotka bez pieczenia w słoiku lub szklance! 15 minut i ekstra deser gotowy
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na ekspresową szarlotkę bez pieczenia
1 kg kwaskowatych jabłek
250 g domowej tartej bułki lub pokruszonych herbatników maślanych
150 g masła
100 g cukru pudru
250 ml słodkiej śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 mały słoik dżemu malinowego
świeże maliny i listki mięty do dekoracji
Jak zrobić szarlotkę w słoiku bez pieczenia w 15 minut?
Umyte jabłka obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki, jednocześnie usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je w drobną kostkę.
Jabłka wrzucamy do małego rondla, zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy do miękkości — ok. 10 minut.
Ugotowane jabłka blendujemy na mus lub zostawiamy wyczuwalne kawałki owoców.
Na patelni roztapiamy masło z cukrem pudrem i na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy bułkę tartą lub pokruszone herbatniki. W przypadku herbatników możemy zrezygnować z dodatku cukru do topionego masła.
W ozdobnych słoiczkach, szklankach lub pucharkach układamy naprzemiennie warstwy szarlotki — bułkę lub herbatniki, następnie mus jabłkowy i cienką warstwę dżemu malinowego. W ten sposób napełniamy naczynia.
Wierzch deseru ozdabiamy bitą śmietaną kremówką, kruszonymi herbatnikami oraz świeżymi malinami z dodatkiem listków mięty. Możemy także oprószyć go tartą gorzką czekoladą.
Szarlotka na ciepło i na zimno
Ekspresową szarlotkę bez pieczenia możemy podawać na ciepło — wówczas jej przygotowanie zajmuje 15 minut. Jeżeli wolimy ten przepyszny deser w wersji na zimno, wówczas na godzinę słoiczki z szarlotką wstawiamy do lodówki. Smacznego!