Canva.com

Faworki na winie, czyli kreple. Oto przepis, który skradnie Twoje serce

Taki oto przepis na kreple znalazłam w babcinym notatniku. Faworki inaczej, czyli na winie białym po prostu zachwycają smakiem i aromatem.

Składniki na kreple, czyli faworki na winie

  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru białego kryształ
  • Pół szklanki białego wina, może być wytrawne lub półwytrawne
  • Tłuszcz do smażenia
  • Cukier puder do posypania

Przepis na faworki w innej wersji

Canva.com
  1. Przygotuj stolnicę.
  2. Przesiej na stolnicę mąkę. Do mąki dodaj masło.
  3. Posiekaj wszystko drobno nożem, na tak zwany piasek. Dodaj do piasku jajka, cukier oraz wino, a następnie wyrabiaj ciasto jak na tradycyjne pierogi. Mocno wybij ciasto wałkiem, tak mocno, aż powstaną pęcherzyki.
  4. Przykryj ciasto i odstaw na dwie godziny, aby odpoczęło.
  5. Po dwóch godzinach rozwałkuj ciasto na posypanej mąką stolnicy. Ciasto pokrój w cienkie prostokąty. Każdy prostokąt natnij w środku i jeden z końców ciasta, przeciągnij przez powstały otwór.
  6. Wrzucaj partiami na bardzo rozgrzany tłuszcz. Smaż aż się zarumienią.
  7. Usmażone faworki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i poczekaj aż przestygną.
  8. Ułóż je na paterze i posyp cukrem pudrem.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł