chrupiące faworki na czarnej kamiennej stolnicy
canva.com

Kruche faworki. Tego przepisu szukaliście! Są po prostu przepyszne

Słodkie faworki to jeden z ulubionych wypieków Polaków na Tłusty Czwartek. Jak zrobić smaczny chrust i kruchy? Oto prosty przepis, który pokochacie.
Reklama

Genialne w smaku, takich faworków szukaliście!

Do ich przygotowania potrzebne nam będą następujące składniki:

  • na ciasto - 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej puszystej poznańskiej lubella, 3 żółtka, szczypta soli, 3, 5 łyżki gęstej śmietany, łyżeczka spirytusu;
  • dodatkowo - 400 g smalcu, cukier puder, 1 opakowanie cukru waniliowego (8 g).

Jak zrobić pyszne faworki?

faworki posypane cukrem pudrem
Youtube/Orchideli

Wykonanie - na początek należy w misce żółtka rozkłócić ze szczyptą soli i gęstą śmietaną, następnie dodajemy mąkę i spirytus a całość należy wymieszać, zagnieść i bardzo dobrze wyrobić na gładkie ciasto.

Reklama

Ciasto zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 60 minut. Natomiast cukier puder zmielmy w młynku i wymieszamy z cukrem pudrem.

Po wyciągnięciu z lodówki ciasto rozwałkujmy partiami, starając się jednocześnie jak najmniej podsypywać je mąką. Następnie kroimy je nożem lub radełkiem na paski szerokości 2-3 cm i długości około 12 cm. Każdy pasek przekrawamy w środku wzdłuż i przewijamy przez otwór. Natomiast smalec rozgrzejmy na patelni, faworki wkładajmy na gorący tłuszcz, smażmy z obydwu stron na złoty kolor i odkładajmy je na papierowy ręcznik. Osączone faworki z tłuszczu układamy na tacy i posypmy cukrem pudrem wymieszanym wcześniej z cukrem waniliowym.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama