Canva.com

Filet z kurczaka w nowej odsłonie - ten jeden składnik zmieni całkowicie smak

Zbliża się weekend i nie masz pomysłu na obiad? Spróbuj naszego fileta z kurczaka w nowej odsłonie z pysznym, azjatyckim sosem i ryżem smażonym z warzywami. To wyjątkowe połączenie smaków, które zachwyci miłośników dań z drobiu w stylu orientalnym.

Wiele osób chętnie wybiera na obiad mięso z kurczaka. Jest bardzo proste w przygotowaniu i wystarczy zaledwie 30 minut, by zjeść pyszny i co najważniejsze - pożywny posiłek. Drób jest źródłem białka. Warto wybierać w sklepie lub masarni filety z kurczaka z ekologicznych upraw, które będą pozbawione ulepszaczy smaku.

Canva.com

Dziś przygotujemy kurczaka w orientalnej odsłonie z azjatyckim sosem. Często na forach kulinarnych kobiety pytają, do czego można użyć sosu teriyaki. Podpowiemy wam, z czym smakuje najlepiej i jak go przygotować w domu.

Popularny specjał kuchni japońskiej

Ten azjatycki sos zyskał popularność na całym świecie, dzięki charakterystycznemu smakowi i aromatowi. Głównymi składnikami teriyaki są: sos sojowy, imbir, czosnek, mąka kukurydziana, olej sezamowy oraz ocet ryżowy. Gęsty sos możemy stosować do polewania aromatycznych dań, natomiast rzadki - do przygotowania pysznej marynaty do mięs, np. kurczaka lub chrupiących warzyw. Teriyaki również dobrze smakuje jako dodatek do sushi - spring-rollsów z warzywami, czy sajgonek.

Canva.com

Jak zrobić azjatycki sos?

Do dużego garnka wlewamy 300 ml wody i dodajemy składniki: miód, czosnek, olej, ocet oraz sos sojowy. Wszystko gotujemy i dokładnie mieszamy.

Składniki:

  • 120 ml sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • łyżka imbiru mielonego
  • łyżka octu ryżowego
  • łyżka oleju sezamowego
  • łyżeczka czosnku mielonego
  • 400 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej

Przepis na kurczaka w sosie orientalnym

Filety z kurczaka w sosie azjatyckim idealnie sprawdzi się na weekendowy obiad. My podajemy go z brązowym ryżem oraz smażonymi warzywami.

Do przygotowania pysznego dania potrzebujemy:

  • 500 g filetów z kurczaka
  • łyżka oleju roślinnego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • łyżka octu ryżowego
  • kilka kropel soku z limonki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • łyżeczka startego imbiru
  • 1 torebka brązowego ryżu
  • łyżka oliwy
  • pół czerwonej papryki
  • pół szklanki zielonego groszku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • szczypiorek

Jak zrobić kurczak teriyaki?

Na początku oczyszczamy filety z kurczaka z drobnych błonek oraz kostek. Gotujemy ryż w osolonej wodzie - brązowy zazwyczaj należy gotować około 30 minut. Na patelnię wykładamy składniki azjatyckiego sosu - olej, sos sojowy, miód. Dodajemy czosnek oraz imbir i wszystko gotujemy.

Canva.com

Pokrojone w kostkę lub paski filety z kurczaka dusimy przez 5 minut na patelni na umiarkowanym ogniu i następnie gotujemy pod przykryciem przez 5 minut. Mięso posypujemy sezamem i szczypiorkiem.

Na patelnię wlewamy oliwę i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy groszek, czosnek oraz imbir. Na patelnię wrzucamy ryż, sos sojowy i olej sezamowy. Wszystko razem podsmażamy.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł