canva.com

Francuskie ziemniaki gratin – czyli wybitne danie z prostych składników

Zapiekanka ziemniaczana (gratin dauphinois) to tradycyjne danie kuchni francuskiej, które jest prawdziwym arcydziełem. Wiadomo nie od dziś, iż kulinarny minimalizm polega przede wszystkim na odpowiednim łączeniu ze sobą pozornie banalnych składników, a złożone z nich danie ma przenieść degustatorów w nieodkryty dotąd świat obłędnej rozkoszy smaku. Zdradzamy tradycyjny przepis na ziemniaki gratin. Przekonaj się jak nieziemsko smakują!

Gratin dauphinois – przepis na doskonałe ziemniaki z piekarnika

Najpopularniejszą formą podawania ziemniaków w Polsce jest ziemniaczane puree. Podobną popularnością cieszą się także frytki, które ze strefy fast food sprytnie przemknęły się na obiadowe talerze wielu polskich rodzin.

Jeśli jednak chciałabyś opuścić czasem strefę komfortu i spróbować czego naprawdę wyjątkowego bez wychodzenia do ekskluzywnej restauracji, to mamy idealne rozwiązanie.

Gratin dauphinois to kulinarny majstersztyk prosto z Francji. Danie jest bezsprzecznym potwierdzeniem znanego wszystkim twierdzenia - im mniej, tym lepiej.

Lista składników:
  • 1,5-2 kg ziemniaków (najlepiej francuskich)
  • 300 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • gałązka świeżego rozmarynu (może być również suszony)
  • 150 g sera Gruyère
  • przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa
canva.com

Ziemniaki gratin – przygotowanie krok po kroku

Jak sama widzisz lista składników nie zawiera trudno dostępnych pozycji. Bardzo prawdopodobne jest to, że większość potrzebnych produktów masz pod ręką bez wychodzenia z domu. Ser Gruyère możesz śmiało zastąpić innym rodzajem twardego sera wysokiej jakości.

  1. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę i natrzyj nim wnętrze szklanej formy do pieczenia. Następnie powtórz zabieg smarowania, lecz tym razem użyj masła. Postaraj się rozprowadzić masło równomiernie na całej powierzchni naczynia
  2. Ziemniaki umyj, obierz ze skórki i pokrój na cienkie plasterki (maksymalnie 2,5 mm). Uwaga! Nie płucz ziemniaków po ich obraniu ani po pokrojeniu na plastry! Kontakt z wodą to wypłukanie skrobi ziemniaczanej, która odgrywa kluczową rolę w tym przepisie
  3. Talarki ziemniaków rozłóż na zakładkę w przygotowanej wcześniej formie. Pierwszą warstwę posyp odrobiną soli i ułóż kolejną. Drugą warstwę dopraw pieprzem i gałką muszkatołową. Kolejną znów solą i tak na zmianę
  4. Ostatnią warstwę ziemniaków posyp delikatnie posiekanym rozmarynem i zalej całość słodką śmietanką. Nakryj naczynie wiekiem lub folią aluminiową i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200° C (termoobieg) przez ok. 60 minut
  5. Po tym czasie zdejmij okrycie formy, posyp ziemniaki startym na średnich oczkach serem i włóż ponownie do pieca na 10 minut, lecz tym razem bez przykrycia. Gdy ser się roztopi i lekko przypiecze, danie jest gotowe do spożycia
Smacznego!

Z czym podawać zapiekane ziemniaki gratin

Francuskie ziemniaki z piekarnika można serwować bez żadnych dodatków. Jednak w wielu restauracjach stanowią idealne uzupełnienie pieczonych ryb, grillowanych warzyw, szaszłyków oraz steków wołowych.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł