Canva.com

Golonka marynowana w piwie. Tak robi ją Magda Gessler!

Gdy za oknem coraz zimniej, często nachodzi nas chęć na „konkretne” danie. Takim z pewnością jest pieczona golonka. Zdradzamy przepis Magdy Gessler na udany obiad.

Składniki na pyszną golonkę

  • 2 golonki wieprzowe
  • 50 dag kapusty kiszonej
  • 1/2 l piwa
  • 8 ziarenek pieprzu
  • 8 listków laurowych, cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • po 3 łyżki kminku i majeranku
  • po 2 łyżki miodu i koncentratu pomidorowego
  • olej
  • cukier
  • sól
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 marchewki

Jak zrobić pyszną golonkę w piwie?

Canva.com
  1. Golonki opłucz, osusz i opal, Posól, zalej piwem i odstaw na noc.
  2. Następnego dnia przełóż do garnka i zalej wodą.
  3. Dodaj 2 marchewki, czosnek, 4 listki laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, 1/2 cebuli, połowę kminku i majeranku.
  4. Posól. Gotuj pod przykryciem ok. 2 godz.
  5. Wyjmij. Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij posiekaną cebulę.
  6. Dodaj odciśniętą posiekaną kapustę oraz resztę startej marchewki.
  7. Przypraw cukrem, solą, resztą kminku, majeranku, lauru i ziela angielskiego.
  8. Podlej 1/2 szklanki wywaru z golonki. Duś ok. 20 min. Uduszone i ostudzone golonki, porozcinaj nożem w kratkę.
  9. Miód wymieszaj z koncentratem pomidorowym i ostrą papryką, posól, połącz z 2 łyżkami oleju,
  10. Uduszoną kapustę umieść w naczyniu żaroodpornym, na niej ułóż golonki, posmaruj je bejcą miodową.
  11. W temperaturze 175 st. piecz 35-45 min (do uzyskania pięknej, chrupiącej skórki).
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł