Canva

Zapominasz o tym kroku podczas gotowania kalafiora. Prawda? A przecież wystarczy chwila

Gotowanie warzyw to teoretycznie nic trudnego. Co jednak zrobić, żeby kalafior nie stracił swojej białej barwy i wyjątkowego smaku podczas gotowania? Wystarczy prosta i szybka sztuczka. To, co wyląduje na Twoim talerzu, będzie wyjątkowe.

Gotowanie kalafiora z cukrem

To bardzo prosty trik, który sprawi, że kalafior będzie niezwykle smaczny i zachowa biały, idealny kolor. Ile cukru musisz dodać? Mniej więcej 1 łyżeczkę cukru na 1 litr wody.

Jak gotować kalafiora, żeby nie śmierdział

Jeśli Tobie lub Twoim domownikom przeszkadza zapach gotującego się kalafiora, nie musisz się martwić. Są na to proste sposoby:

  • możesz dodać do wody szczyptę sody oczyszczonej
  • inna metoda to połączenie soku z cytryny z liściem laurowym
  • popularne jest też gotowanie kalafiora w mleku
  • sprawdzi się też zostawienie sody oczyszczonej lub kawy w pobliżu gotującego się kalafiora
Canva

Gotowanie kalafiora w mleku

Gotowanie w mleku niczym nie różni się od zwykłego przyrządzania kalafiora. Po prostu do wody, w której będziesz gotować warzywo, wlej mleko. W jakich proporcjach? 1:1

Jak dokładnie gotować kalafiora

  • 2 litry wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli

Przepis

  1. Kalafiora podziel na różyczki, umyj.
  2. Zagotuj wodę z cukrem i solą.
  3. Delikatnie włóż do niej różyczki kalafiora.
  4. Gotuj warzywo pod przykryciem przez kwadrans.

Z czym podawać kalafiora

Wyśmienicie smakuje z roztopionym masłem i złocistą bułką tartą. Masło musisz rozpuścić na patelni, a potem dosyp do niego bułkę tartą i wymieszaj wszystko dokładnie. Wyłącz patelnię kiedy jej zawartość przybierze biały kolor.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł