Gulasz bez mięsa? Tę wersję z grzybami pokocha każdy
Do przeczytania w ok. 1 min.
Kto powiedział, że gulasz musi być gotowany na mięsie?
Lepszy, bezmięsny wariant potrawy zrobisz także z grzybów. Potrawę przyrządza się ze sporą ilością grzybów, najlepsze będą te leśne, ale świetnie sprawdzą się także pieczarki czy suszone grzyby.
Do gulaszu dodaj mieloną paprykę, pieprz, sól i suszony tymianek. Ciekawym dodatkiem do specjału jest maggi, która nadaje wspaniały posmak wszystkim daniom. Chociaż gulasz jest tak pyszny, że dodatki do niego są zbędne, to gulasz warto podać z kromką świeżego pieczywa.
Przepis na sycący gulasz grzybowy
Składniki:
- puszka pomidorów krojonych
- 1 kg pieczarek lub grzybów leśnych
- pieprz, sól
- duży ząbek czosnku
- papryka mielona słodka do smaku
- 2 cebule
- natka pietruszki
- duża czerwona papryka
- olej roślinny do smażenia
- mąka pszenna do zagęszczenia
- tymianek suszony do smaku
Przygotowanie
Czosnek i cebulę siekamy, a następnie szklimy na oleju, potem dorzucamy pokrojoną paprykę i smażymy warzywa przez parę minut. Drobno kroimy pieczarki, przekładamy do garnka, posypujemy pieprzem, solą i smażymy, aż część wody odparuje. Później dodajemy pomidory z puszki, wlewamy trochę wody i dusimy wszystko pod przykrywką przez mniej więcej pół godziny. Potrawę doprawiamy do smaku tymiankiem i sproszkowaną papryką. Na końcu zagęszczamy mąką, oprószamy pokrojoną natką i podajemy z kromką chleba. Smacznego.