Canva

Nie zgadniesz, w czym trzeba zamarynować wołowinę, żeby gulasz był idealnie miękki

Mięso w gulaszu wychodzi zbyt twarde? Sprawdź, jakie metody pozwolą na zmiękczenie mięsa. Jeden ze sposobów zaskakuje, jednak gulasz wołowy wyjdzie wyjątkowy miękki. Zdziwisz się, jak kruche może być mięso.

Gulasz wołowy — w czym zamarynować mięso?

Jeśli chcesz uzyskać wyjątkowo kruche i miękkie mięso, musisz zamarynować je w... soku z kiszonych ogórków. Ten patent pozwoli Ci na uzyskanie naprawdę miękkiej wołowiny.

Canva

Jakie są inne metody na miękki gulasz?

  • Możesz zamarynować mięso w alkoholu. Dzięki temu na pewno będzie bardziej kruche.
  • Do marynowania wołowiny nada się również sok z kiszonej kapusty oraz inne kwaśne rzeczy.
  • Sprawdzi się też dodanie alkoholu pod koniec gotowania, to może być na przykład czerwone wino, które dobrze komponuj się z wołowiną.
  • Pokrywka, którą przykryjesz garnek podczas duszenia, musi dobrze przylegać i być ciężka.
  • Mięso pokrój w poprzek włókien, nie wzdłuż. w Przeciwnym razie, będzie łykowate i zbyt twarde.
  • Kup mięso z młodych zwierząt. Wołowina ze starego zwierzęcia nigdy nie będzie miękka.
  • Mięso wołowe smaż bardzo krótko. Dopilnuj też, żeby było dobrze osuszone przed wrzuceniem na patelnię. Smaż na dużej mocy palnika.
  • Do gotowania lub marynowania mięsa może użyć octu. Powinien sobie poradzić ze zbyt twardą wołowiną.
  • Jeśli mięso jest twarde, możesz gotować je dłużej, niż było to w planach.
  • Zwróć uwagę na to, jaką część wołowiny kupujesz. W zależności od tego, co to jest, jest inny stopień twardości.
  • Pamiętaj, żeby przeznaczyć na marynowanie więcej czasu, najlepiej kilka godzin. Jednak jeśli nie zostało Ci dużo czasu, nadal nie pomijaj tego kroku.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł