Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva
Nie zgadniesz, w czym trzeba zamarynować wołowinę, żeby gulasz był idealnie miękki
Do przeczytania w ok. 2 min.
Mięso w gulaszu wychodzi zbyt twarde? Sprawdź, jakie metody pozwolą na zmiękczenie mięsa. Jeden ze sposobów zaskakuje, jednak gulasz wołowy wyjdzie wyjątkowy miękki. Zdziwisz się, jak kruche może być mięso.
Gulasz wołowy — w czym zamarynować mięso?
Jeśli chcesz uzyskać wyjątkowo kruche i miękkie mięso, musisz zamarynować je w... soku z kiszonych ogórków. Ten patent pozwoli Ci na uzyskanie naprawdę miękkiej wołowiny.
Canva
Jakie są inne metody na miękki gulasz?
- Możesz zamarynować mięso w alkoholu. Dzięki temu na pewno będzie bardziej kruche.
- Do marynowania wołowiny nada się również sok z kiszonej kapusty oraz inne kwaśne rzeczy.
- Sprawdzi się też dodanie alkoholu pod koniec gotowania, to może być na przykład czerwone wino, które dobrze komponuj się z wołowiną.
- Pokrywka, którą przykryjesz garnek podczas duszenia, musi dobrze przylegać i być ciężka.
- Mięso pokrój w poprzek włókien, nie wzdłuż. w Przeciwnym razie, będzie łykowate i zbyt twarde.
- Kup mięso z młodych zwierząt. Wołowina ze starego zwierzęcia nigdy nie będzie miękka.
- Mięso wołowe smaż bardzo krótko. Dopilnuj też, żeby było dobrze osuszone przed wrzuceniem na patelnię. Smaż na dużej mocy palnika.
- Do gotowania lub marynowania mięsa może użyć octu. Powinien sobie poradzić ze zbyt twardą wołowiną.
- Jeśli mięso jest twarde, możesz gotować je dłużej, niż było to w planach.
- Zwróć uwagę na to, jaką część wołowiny kupujesz. W zależności od tego, co to jest, jest inny stopień twardości.
- Pamiętaj, żeby przeznaczyć na marynowanie więcej czasu, najlepiej kilka godzin. Jednak jeśli nie zostało Ci dużo czasu, nadal nie pomijaj tego kroku.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Rozgrzewający gulasz wołowy z papryką po czesku. Pyszny obiad na niedzielę
Udało Ci się kupić piękny kawałek mięsa wołowego? Świetnym pomysłem będzie przygotowanie wołowego gulaszu z solidną porcją papryki.
Pyszny gulasz wołowy z Thermomixa - prosty przepis na sos węgierski do placków ziemniaczanych
Delikatne, kruche mięso i aromatyczny sos - tak możemy podawać chrupiące placki ziemniaczane w wersji po węgiersku. Dziś dzielimy się z wami przepisem na pyszny gulasz z Thermomixa. Jest łatwy w przygotowaniu!