Zupa cebulowa
Canva.com

Dodaj odrobinę wina do francuskiej zupy cebulowej. Aromat zachwyci każdego

Nie wszyscy wprawdzie przepadają za smakiem i intensywnym zapachem cebuli, warto jednak zauważyć, że zupa z tego przepisu ma znakomity aromat i posmakuje nawet przeciwnikom cebuli.
Reklama

Chyba każdy z nas ma jakąś ulubioną zupę, taką, która kojarzy się z dobrymi wspomnieniami z dzieciństwa lub po prostu smakuje bardziej niż inne. W tradycyjnej kuchni polskiej zupy zawsze odgrywały ważną rolę i pozwalały jeść smacznie i pożywnie. Trzeba jednak przyznać, że nawet najpyszniejsza zupa w końcu może nam nieco się znudzić i właśnie dlatego warto wykorzystywać w kuchni nowe przepisy i pomysły. Świetnym pomysłem będzie przygotowanie zupy cebulowej z grzankami - polecanej ze względu na jej znakomity smak i bogate właściwości odżywcze.

Składniki na pyszną zupę cebulową

Do przygotowania tego dania będziemy potrzebować takich składników jak: 900 g cebuli, po dwie łyżki masła i oliwy, 250 ml białego wytrawnego wina, litr bulionu wołowego, sól i zmielony czarny pieprz, ząbek czosnku, 150 g żółtego sera, świeży tymianek i bagietkę. Z podanych proporcji powinniśmy otrzymać sześć porcji zupy.

Reklama

Przepis na francuską zupę z cebuli

Zupa cebulowa
Canva.com
  1. Zaczynamy od przygotowania cebuli: obieramy je, kroimy w połówki i siekamy w poprzek na drobne plasterki. Karmelizujemy cebulę: w dużym garnku roztapiamy masło z oliwą, dodajemy cebulę i smażymy na średnim ogniu przez dwadzieścia pięć minut, regularnie mieszając. Powinniśmy uzyskać miękką i lekko brązową cebulę. Wówczas zwiększamy płomień, wlewamy wino i mieszamy całość przy użyciu drewnianej łyżki. Gotujemy przez trzy minuty, dodajemy wrzący bulion i gotujemy jeszcze przez dwadzieścia pięć minut pod przykryciem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  2. Przygotowujemy grzanki: bagietkę kroimy w kromki i opiekamy w piekarniku na złoty kolor. Gotowe grzanki nacieramy rozgniecionym ząbkiem czosnku.
  3. Gorącą zupę wlewamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy grzankami, posypujemy startym żółtym serem i posypujemy świeżym tymiankiem. Zapiekamy przez pięć minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni C. Smacznego!
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama