Pixabay.com

Jajecznica ogrodowa. Powiew wiosny na śniadanie - oto prosty przepis!

Kiedy na miejscowych targach pojawią się już dojrzałe warzywa, świeże cukinie oraz soczyste pomidory, dodajmy je do tradycyjnej, prostej jajecznicy. Żeby danie było barwne, do masy jajecznej dorzućmy kolorowe pomidorki koktajlowe oraz kawałki cukinii żółtej i zielonej.

Składniki na pyszną jajecznicę

Do przygotowania tej jajecznicy potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 8 jajek,
  • 2 łyżki mleka 3,2%,
  • sól gruboziarnista,
  • świeżo zmielony pieprz czarny,
  • 1 i 1/2 łyżki masła,
  • 1 mała cukinia pokrojona w drobną kostkę,
  • 1 średniej wielkości pomidor (sam miąższ, pokrojony w kostkę),
  • 35 g ciasno upakowanego szpinaku o drobnych liściach (baby),
  • 35 g świeżo startego sera pecorino oraz trochę do posypania gotowej jajecznicy.

Jak zrobić aromatyczne śniadanie z jajkami?

Przygotowanie - w dużej misce ubijmy jajka, dodając do nich mleko oraz po szczypcie soli i czarnego pieprzu. Ubijajmy do momentu, aż masa stanie się jasna i puszysta. Znów patelnię pokrytą warstwą zapobiegającą przywieraniu potraw rozgrzejmy na średnim płomieniu. Włóżmy na nią masło. Kiedy stopnieje, wsypmy cukinię. Smażmy, co jakiś czas mieszając, dopóki lekko nie zmięknie (mniej więcej 60 sekund). Następnie dodajmy pomidory i dobrze wymieszajmy. '

Zmniejszmy płomień i wlejmy na patelnię masę jajeczną. Smażmy ją mniej więcej 60 sekund, aż jajka zaczną się ścinać. Silikonową łopatką lub szpatułką wymieszajmy masę jajeczną, część ściętą przesuwając ku środkowi patelni, żeby płynna mogła dostać się pod spód. Kiedy cała masa będzie średnio ścięta (po minucie lub dwóch), dodajmy do niej szpinak i pecorino. Całość dobrze wymieszajmy, smażąc jeszcze 60 sekund. Gotową jajecznicę przełóżmy na podgrzany półmisek, posypmy serem i podawajmy.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł