Jajko w koszulce. Jak zrobić idealne śniadanie?
Do przeczytania w ok. 1 min.
Jajko w koszulce krok po kroku
Przygotowanie jajka w koszulce wcale nie jest trudne. Zasadniczo każdy może zostać mistrzem jajek w koszulkach i dodać je do wiosennych sałatek oraz serwować z awokado lub szparagami.
Na początku zagotowujemy aż do wrzenia wodę w średnim garnku. Warto dodać odrobinę octu - 1 łyżeczka, aby jajko zachowało ładny kształt. Jajka rozbijamy i wykładamy na podstawkę. Energicznie mieszamy wodę i doprowadzamy do wirowania w garnku.
Nad powierzchnią wody wylewamy jajko. Delikatnie mieszamy wodę i po 203 minutach nasze jajo w koszulce jest gotowe. Białko jest ścięte i o nierównych kształtach, a w środku żółtko idealnie kremowe i płynne. Jajko wyciągamy za pomocą łyżki z dziurkami. Najlepiej umieścić je na ręczniku papierowym.
Strzępki białka w wodzie
W trakcie gotowania jajek w koszulce istnieje dużo prawdopodobieństwo, że na wodzie pojawią się strzępki białka. Zasadniczo to istotne, abyśmy dobrze mieszali wodę w garnku w trakcie gotowania naszych jaj w koszulce. Przerywamy wstążki białka łyżką.