Jak podawać i z czym jeść faworki w Tłusty Czwartek?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Faworki są bardzo uniwersalnymi smakołykami, które jesteśmy w stanie przygotować na kilka różnych sposobów. Bazowy przepis zawsze jest taki sam, ale zmieniają się w nim różne dodatki, czyli m.in. to, czym pokryjemy przygotowane kawałki chrupkiego ciasta oraz z czym je potem podamy czy nawet do jakich napojów będziemy je zajadać.
Tego typu smażone słodkie wyroby najlepiej smakują zwykle na świeżo.
Tuż po ich usmażeniu możemy odsączyć je z nadmiaru tłuszczu na kawałku ręcznika papierowego, a następnie od razu przełożyć do dużej miski i zaprosić wszystkich na gorący poczęstunek. Niektórym chrusty bardziej smakują w wersji na zimno. Śmiało możemy przygotować je sobie dzień wcześniej, na przykład na dzień przed tłustym czwartkiem, by następnie umieścić je w jakimś blaszanym pojemniku i potrzymać przez kilka godzin, aby zdążyły ostygnąć i przesiąknąć pysznym smakiem.
A z czym je potem podać?
Puchate faworki wyśmienicie smakują solo, choć prawdziwego smaku nabierają dopiero pod wpływem lukru bądź cukru pudru, dlatego koniecznie powinniśmy zastosować na nich jeden z tych dwóch dodatków. Z uwagi na wysoki poziom słodkości warto podać do nich włoską czarną kawę. Jeżeli szykujemy poczęstunek dla dorosłych gości, podajmy dodatkowo domową nalewkę alkoholową, która podkręci smak faworków i pozwoli jeszcze mocniej go poczuć.
Absolutnie każdy jest w stanie przygotować przepyszne chrusty, które przypadną do gustu wszystkim, bo wystarczy mieć na nie jakiś sprawdzony tradycyjny przepis i następnie wiernie się go trzymać. W przypadku cukierniczych wyrobów bardzo ważne jest dokładne obmierzanie wszystkich składników. Nawet jeden dodatkowy gram potrafi zrobić różnice. Cukiernictwo to praca wymagająca dużej precyzji.