Jak szybko rozpalić grill węglowy?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Rozpalenie grilla to dla początkujących osób spore wyzwanie. Ważne jest odpowiednie dobranie rozpałki, ciągłe pilnowanie ognia oraz utrzymanie żaru. Cały proces rozpalenia grilla jest bardzo wymagający i stresujący, jeśli nie mieliśmy wcześniej żadnych doświadczeń.
Jak rozpalić grilla?
Grilla węglowego ustawiamy zawsze na równiej powierzchni. To ważne, aby był w miejscu oddalonym od powiewu wiatru. Grilla nie powinniśmy ustawiać w drewnianej altanie, ani przy składzie z drewnem, bowiem może dojść do zaprószenia ognia. Przygotowania do rozpalenia zacznijmy od usypania kopczyk z węgla drzewnego i brykietu.
Warto wiedzieć, że brykiet, czyli mieszanka piasku, trocin oraz substancji na bazie nafty rozpala się znacznie dłużej, około 45 minut. Węgiel drzewny bez dodatkowych substancji rozpala się w 15 minut. Drewno natomiast z gatunków owocowych, nigdy nieiglastych rozpala się w ciągu 30 minut. Pamiętajmy, że żywica może być toksyczna dla naszego organizmu.
Nasze sztuczki
Do rozpalenia grilla węglowego należy użyć rozpałki, najlepiej w formie kostek. Ogień rozpalamy długą zapałką lub zapalarką. Nigdy nie używajmy papieru oraz materiałów łatwopalnych, takich jak denaturat. Żaru nigdy nie zasypujemy miałem z węgla, bowiem utrudni to rozpalenie grilla.
Do rozpalenia grilla węglowego może przydać się także specjalna dmuchawa do węgla. Wystarczy, że przez kilka minut będziemy machać tuż obok grilla i zauważymy, że ogień skutecznie się rozpala. Grillowanie zaczynamy wtedy, gdy węgiel będzie rozżarzony, a na wierzchu zobaczymy popiół. Nasz trik: przed grillowaniem smarujemy ruszt oliwą. Dzięki temu mięsa, warzywa oraz sery nie przypalają się do rusztu.