Canva.com

Jak szybko rozpalić grill węglowy?

Odliczacie do zbliżającej się soboty i już zaplanowaliście zakupy na grilla? Doskonale! Mamy dla was króki poradnik, jak poradzić sobie skutecznie z rozpaleniem grilla węglowego. Zdradzamy nasze sztuczki!

Rozpalenie grilla to dla początkujących osób spore wyzwanie. Ważne jest odpowiednie dobranie rozpałki, ciągłe pilnowanie ognia oraz utrzymanie żaru. Cały proces rozpalenia grilla jest bardzo wymagający i stresujący, jeśli nie mieliśmy wcześniej żadnych doświadczeń.

Jak rozpalić grilla?

Canva.com

Grilla węglowego ustawiamy zawsze na równiej powierzchni. To ważne, aby był w miejscu oddalonym od powiewu wiatru. Grilla nie powinniśmy ustawiać w drewnianej altanie, ani przy składzie z drewnem, bowiem może dojść do zaprószenia ognia. Przygotowania do rozpalenia zacznijmy od usypania kopczyk z węgla drzewnego i brykietu.

Warto wiedzieć, że brykiet, czyli mieszanka piasku, trocin oraz substancji na bazie nafty rozpala się znacznie dłużej, około 45 minut. Węgiel drzewny bez dodatkowych substancji rozpala się w 15 minut. Drewno natomiast z gatunków owocowych, nigdy nieiglastych rozpala się w ciągu 30 minut. Pamiętajmy, że żywica może być toksyczna dla naszego organizmu.

Nasze sztuczki

Canva.com

Do rozpalenia grilla węglowego należy użyć rozpałki, najlepiej w formie kostek. Ogień rozpalamy długą zapałką lub zapalarką. Nigdy nie używajmy papieru oraz materiałów łatwopalnych, takich jak denaturat. Żaru nigdy nie zasypujemy miałem z węgla, bowiem utrudni to rozpalenie grilla.

Do rozpalenia grilla węglowego może przydać się także specjalna dmuchawa do węgla. Wystarczy, że przez kilka minut będziemy machać tuż obok grilla i zauważymy, że ogień skutecznie się rozpala. Grillowanie zaczynamy wtedy, gdy węgiel będzie rozżarzony, a na wierzchu zobaczymy popiół. Nasz trik: przed grillowaniem smarujemy ruszt oliwą. Dzięki temu mięsa, warzywa oraz sery nie przypalają się do rusztu.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł