Skrzydełka z grilla w marynacie musztardowo-miodowej. Obłędnie chrupiące!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Pyszne skrzydełka z grilla są obłędnie pyszne i chrupiące. Glazura z miodu i musztardy poprawi ich smak oraz aromat. Jesteśmy przekonani, że to danie z rusztu skradnie wasze serca i kubki smakowe!
Obłędny kurczak z grilla
Kurczaka z grilla możemy podawać z sosem czosnkowym, aromatyczną salsą pomidorową oraz delikatnym sosem tysiąca wysp. Możecie je zrobić samodzielnie z naturalnych składników lub skorzystać z gotowych propozycji dostępnych w sklepach.
Nasze ulubione gotowe sosy to te, które w składzie mają paprykę, pomidory oraz ziołowe przyprawy.
Do kurczaka z grilla idealne będą także sałatki typu colesław, ze świeżego pomidora z sosem vinaigrette oraz z papryką. Możemy je podawać z chrupiącą, ziołową grzanką, wysmarowaną po brzegi masłem pietruszkowym lub czosnkowym.
Przepis na pyszne skrzydełka w miodzie i musztardzie
Do przygotowania pysznych skrzydełek z grilla o chrupiącej musztardowo-miodowej glazurze potrzebujemy:
- 1 kg skrzydełek z kurczaka
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki musztardy
- 1/4 szklanki oliwy lub oleju
- pieprz i sól
- słodka i ostra papryka
- 2 ząbki czosnku
Skrzydełka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. W miseczce mieszamy musztardę, oliwę, sól oraz pieprz. Dodajemy także paprykę, miód i czosnek. Wszystko mieszamy, aż do uzyskania gładkiej masy.
Marynatę wkładamy do lodówki na 1-1.5 godziny. Po tym czasie moczymy skrzydełka w glazurze i układamy na grillu. Skrzydełka przekładamy na grillu co 10 minut i sprawdzamy, czy zyskały chrupiącą, złocistą skórkę.