Canva

Nigdy nie smaż na zwykłym maśle! Zamiast tego użyj...

W wielu przepisach pojawia się informacja, żeby smażyć coś na maśle. To błąd! Oczywiście jedzenie przygotowane w ten sposób jest przepyszne, jednak niezbyt zdrowe. Czego można użyć, żeby uzyskać wyjątkowy, maślany smak, a jednocześnie sobie nie zaszkodzić?

Najlepsze do smażenia jest masło klarowane!

Zwykłe masło w zbyt wysokiej temperaturze zaczyna wytwarzać związki szkodliwe dla zdrowia. Dlatego nie powinno się na nim smażyć. Co można zrobić w takiej sytuacji? Użyj masła klarowanego! Ono jest dostosowane do obróbki cieplnej w wysokiej temperaturze.

Jak zrobić masło klarowane? Czego potrzebujesz?

To bardzo proste. Potrzebujesz do tego jedynie prawdziwego masła. Prawdziwego, czyli musi mieć 82% tłuszczu. Nie możesz używać produktów typu miks, nie nadają się margaryny czy inne roślinne produkty.

Ilość masła zależy od tego, ile produktu potem potrzebujesz.

Canva

Jak zrobić masło klarowane — przepis krok po kroku

  1. Weź kostkę masła (lub więcej) i umieść w rondelku na kuchence.
  2. Włącz najmniejszy, skręcony niemal do końca ogień.
  3. Masło musi się powoli roztapiać.
  4. W pewnym momencie masło podzieli się na trzy części. Na górze będzie piana, na środku część płynna, na sam dół opadnie białko z wodą.
  5. Poczekaj chwilę i wyłącz kuchenkę.
  6. Pianę delikatnie musisz zebrać i wyrzucić. Czynność powtarzaj tak długo, aż na wierzchu będzie gładka tafla płynu.
  7. Teraz zostały dwie warstwy. Płyn, który jest na wierzchu bardzo ostrożnie i delikatnie wlej do innego naczynia. Przelana ciecz, to właśnie masło klarowane.
  8. To, co zostało na dnie rondelka, jest do wyrzucenia.

Wiesz już, jak zrobić masło klarowane. Co dalej?

Takie masło możesz używać natychmiast w jego płynnej wersji lub schować do lodówki.

Sprawdzi się zarówno do smażenia, jak i do przygotowywania sosów. Dobre będzie też do wypieków.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł