Canva

Tak usmażysz tradycyjne placki ziemniaczane. Mało kto o tym wie, ważny jest jeden składnik

Teoretycznie zrobienie placków ziemniaczanych to nic trudnego. Czy jednak na pewno wiesz, co zrobić, żeby smakowały nieziemsko? Przeczytaj jak zrobić placki ziemniaczane. Ważny jest jeden konkretny składnik.

Jak zrobić placki ziemniaczane? — Ważne jest, na czym je smażysz

Część osób smaży placki na zwykłym oleju. Prawdopodobnie jednak ci ludzie nigdy nie smażyli na smalcu. To genialny tłuszcz do ziemniaków!

Składniki na placki ziemniaczane

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • smalec
Canva

Jak zrobić placki ziemniaczane — przepis krok po kroku

  1. Cebulę schowaj na chwilę do lodówki lub zamrażarki.
  2. Ziemniaki obierz, umyj i osusz.
  3. Zetrzyj ziemniaki na tarce o dużych oczkach. Ścieraj je nad sitkiem umieszczonym w misce.
  4. Nie wylewaj soku z ziemniaków!
  5. Odciśnij ziemniaki ręką, zetrzyj cebulę. Odciśnij powstałą masę ręką.
  6. Poczekaj aż w soku z ziemniaków, pojawi się biały proszek.
  7. Delikatnie odlej płyn po ziemniakach, tak, żeby nie wylać białego proszku (to skrobia).
  8. Przełóż masę ziemniaczano-cebulową do miski ze skrobią.
  9. Dodaj sól, pieprz, jajko i mąkę.
  10. Dokładnie wymieszaj ciasto.
  11. Rozgrzej patelnię, a potem smalec.
  12. Nakładaj placki łyżką na patelnię.
  13. Smaż z każdej strony, aż się zarumienią.
  14. Usmażone placki odsącz na papierowym ręczniku.

Z czym podawać placki ziemniaczane?

Są dwa obozy. Niektórzy uważają, że najlepsze placki to te podane z cukrem, inni zaś sądzą, że placki powinny być tylko i wyłącznie w wersji wytrawnej.

Najlepsze wytrawne dodatki do placków to: szczypiorek, kwaśna śmietana sos gulaszowy.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł