Jak zrobić pyszne krewetki z grilla? Coś dla fanów owoców morza!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Składniki na krewetki z grilla
- 500 g krewetek (można użyć krewetek tygrysich lub krewetek królewskich)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- Sok z 1 cytryny
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie krewetek
Krewetki należy najpierw oczyścić. Aby to zrobić, zdejmij skorupki z każdej krewetki, ale pozostaw ogonki. Następnie, za pomocą noża, naciągnij delikatnie cienką warstwę skóry na grzbietowej stronie krewetki i usuń ciemne jelita. Krewetki oczyszczone z jelit są gotowe do grillowania.
Przygotowanie marynaty
Do miski dodaj oliwę z oliwek, posiekany czosnek, paprykę słodką, sok z cytryny, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy.
Marynowanie krewetek
Krewetki włóż do miski z marynatą i dokładnie je obtocz we wszystkich kierunkach, aby marynata pokryła mięso. Następnie przykryj miskę folią spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut, aby smaki dobrze się wchłonęły.
Grillowanie krewetek
Rozgrzej grill na średnim ogniu. Krewetki należy grillować przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż do uzyskania pięknego rumienca. Krewetki gotowe są, gdy mięso jest jasne i soczyste, a skorupki są czerwone.