Karkówka z grilla - wypróbuj te 3 obłędne marynaty!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jak długo marynować karkówkę?
Pamiętaj, że żeby mięso było smaczne, trzeba je przygotować dużo wcześniej i zostawić w marynacie w lodówce. Najlepsza opcja to przyrządzić je dzień wcześniej — wtedy karkówka będzie w lodówce przez całą noc.
Czy coś się stanie, jeśli ten czas będzie krótszy? Mięso może nie być takie smaczne, jednak nadal będzie oczywiście dobre.
Przygotowanie karkówki
Potrzebny będzie 1 kg mięsa wieprzowego (bez kości) i ostry nóż. Karkówkę umyj, a następnie wysusz i pokrój na plastry (powinny mieć około 1 centymetra grubości).
Następnym krokiem będzie obtoczenie mięsa w marynacie i schowanie go do lodówki na dłuższy czas.
Marynata na ostro — karkówka z charakterem
- 2 łyżki ostrego keczupu
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- 4 ząbki czosnku
Czosnek przeciśnij przez praskę (nie trzeba go wcześniej obierać z łupiny). Następnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki marynaty. Możesz też przygotować jej łagodniejszą wersję. Wtedy dodaj mniej ostrej papryki, a ostry keczup zastąp łagodnym.
Marynata miodowa — słodycz wymieszana z solą
- 5 łyżek miodu
- 7 łyżek sosu sojowego
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 3 łyżki oleju
Pamiętaj, że miód miodowi nierówny. Różnią się one między sobą smakiem i zapachem. Wybierz taki, który najbardziej Ci odpowiada.
Czosnek przeciśnij przez praskę, a potem połącz ze sobą wszystkie składniki.
Marynata piwna — niebo w gębie
- 2 szklanki jasnego piwa
- 5 ziaren angielskiego ziela
- 3 liście laurowe
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 3 łyżki oleju
Tak, ja poprzednio, połącz ze sobą wszystkie składniki. Czosnek musi być zmiażdżony, posiekany, lub przeciśnięty przez praskę.
Grillowanie karkówki — jak zrobić to dobrze?
Karkówkę wyjmij z lodówki trochę wcześniej. Kiedy będziesz mieć już dobrze rozgrzanego grilla, ułóż na nim mięso. Musisz grillować je z każdej strony około 7 minut.