Canva

Karkówka z grilla - wypróbuj te 3 obłędne marynaty!

Już nie możesz się doczekać grillowania, zapachu dymu i smaku przepysznego, soczystego mięsa na talerzu? Sprawdź, jak najlepiej przygotować marynaty do karkówki! Dzięki nim mięso będzie kruche, soczyste i smaczne jak nigdy! Wystarczy, że połączysz ze sobą kilka składników, a przygotujesz prawdziwą ucztę dla podniebienia.

Jak długo marynować karkówkę?

Pamiętaj, że żeby mięso było smaczne, trzeba je przygotować dużo wcześniej i zostawić w marynacie w lodówce. Najlepsza opcja to przyrządzić je dzień wcześniej — wtedy karkówka będzie w lodówce przez całą noc.

Czy coś się stanie, jeśli ten czas będzie krótszy? Mięso może nie być takie smaczne, jednak nadal będzie oczywiście dobre.

Canva

Przygotowanie karkówki

Potrzebny będzie 1 kg mięsa wieprzowego (bez kości) i ostry nóż. Karkówkę umyj, a następnie wysusz i pokrój na plastry (powinny mieć około 1 centymetra grubości).

Następnym krokiem będzie obtoczenie mięsa w marynacie i schowanie go do lodówki na dłuższy czas.

Marynata na ostro — karkówka z charakterem

  • 2 łyżki ostrego keczupu
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 4 ząbki czosnku

Czosnek przeciśnij przez praskę (nie trzeba go wcześniej obierać z łupiny). Następnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki marynaty. Możesz też przygotować jej łagodniejszą wersję. Wtedy dodaj mniej ostrej papryki, a ostry keczup zastąp łagodnym.

Marynata miodowa — słodycz wymieszana z solą

  • 5 łyżek miodu
  • 7 łyżek sosu sojowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 3 łyżki oleju

Pamiętaj, że miód miodowi nierówny. Różnią się one między sobą smakiem i zapachem. Wybierz taki, który najbardziej Ci odpowiada.

Czosnek przeciśnij przez praskę, a potem połącz ze sobą wszystkie składniki.

Canva

Marynata piwna — niebo w gębie

  • 2 szklanki jasnego piwa
  • 5 ziaren angielskiego ziela
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3 łyżki oleju

Tak, ja poprzednio, połącz ze sobą wszystkie składniki. Czosnek musi być zmiażdżony, posiekany, lub przeciśnięty przez praskę.

Grillowanie karkówki — jak zrobić to dobrze?

Karkówkę wyjmij z lodówki trochę wcześniej. Kiedy będziesz mieć już dobrze rozgrzanego grilla, ułóż na nim mięso. Musisz grillować je z każdej strony około 7 minut.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł