Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva
Koniecznie musisz dolać ten składnik do sosu, karp po żydowsku będzie niesamowity!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Obłędny, boski, przepyszny karp po żydowsku. Pokochasz ten tradycyjny przepis. Wigilijna ryba w tej wersji smakuje naprawdę wyjątkowo. Nie tylko tłumiony jest mulisty posmak karpia, ale też dochodzą smakowite, aromatyczne dodatki!
Karp po żydowsku — wiesz, co do niego dolać?
Koniecznie dolej do karpia piwo! Niektórzy zamiast tego stosują białe wytrawne wino, jednak wtedy smak jest zupełnie inny. Oczywiście, spokojnie możesz dodać napojów bezalkoholowych, chodzi tutaj wyłącznie o smak.
Nie zapominaj o przyprawach do karpia!
Sekret ryby przyrządzonej w ten sposób tkwi w przyprawach i dodatkach. Nie rezygnuj ani z goździków, ani z cytryny! Możesz też ewentualnie dodać cynamon.
Karp po żydowsku — składniki
- 1 karp
- 1 szklanka jasnego piwa
- 150 g rodzynek
- 4 małe cebule
- masło klarowane
- 3 łyżki soku z cytryny
- 12 goździków
- 1 garść migdałów
- 0,5 łyżki octu winnego
Canva
Przepis na wigilijnego karpia — krok po kroku
- Karpia podziel na mniejsze części. Umyj, osusz i polej połową z soku z cytryny. Schowaj rybę do lodówki na godzinę.
- Posól karpia.
- Cebulę pokrój w piórka.
- Rozgrzej patelnię z masłem klarowanym. Zeszklij cebulę, dodaj też goździki.
- Przesmaż rybę. Rób to bardzo delikatnie.
- Dolej piwo, ocet winny, rodzynki, migdały i pozostały sok z cytryny.
- Duś wszystko pod przykryciem.
Jak podawać karpia po żydowsku?
Na Wigilii oczywiście wystarczy podać do niego pieczywo. Jednak, jeśli będziesz serwować tak przygotowaną rybę innego dnia, koniecznie podaj do nie ziemniaki! Będzie pysznie!
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Karp smażony - tradycyjny przepis na wigilię
Karp smażony jest jednym z najbardziej popularnych dań wigilijnych w Polsce. Ta tradycyjna potrawa ma długą historię i jest nieodłącznym elementem świątecznego stołu. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować karpia smażonego, jak go podawać oraz otrzymasz przydatne porady dotyczące tego przepisu.
Dodaj ten owoc do wigilijnego pieczonego karpia! Będzie pyszny!
Smażysz, czy pieczesz karpia? Koniecznie sprawdź ten przepis! Wigilijny karp pieczony w piekarniku jeszcze nigdy nie był tak pyszny! Koniecznie musisz przygotować rybę w tej wersji! Będzie przepyszna, a wszyscy goście będą zachwyceni!
Karp śmierdzi mułem? Wypróbuj trik naszych babć! Wigilijna ryba będzie przepyszna!
Czy wiesz, jak usmażyć wigilijnego karpia? Przygotowanie tej ryby wcale nie musi być trudne. Sprawdź, co zrobić, żeby pozbyć się mulistego zapachu, często towarzyszącemu temu daniu. Zobacz, co zrobić, żeby wigilijny karp smażony był przepyszny.