Canva

Karp śmierdzi mułem? Wypróbuj trik naszych babć! Wigilijna ryba będzie przepyszna!

Czy wiesz, jak usmażyć wigilijnego karpia? Przygotowanie tej ryby wcale nie musi być trudne. Sprawdź, co zrobić, żeby pozbyć się mulistego zapachu, często towarzyszącemu temu daniu. Zobacz, co zrobić, żeby wigilijny karp smażony był przepyszny.

Wigilijny karp smażony — co zrobić, żeby nie śmierdział mułem?

Takiego karpia musisz po prostu wymoczyć w mleku z cebulą! Mleko i cebulę możesz co jakiś czas wymienić, po tym, jak już wciągnie część zapachu ryby.

Składniki na smażonego karpia

  • 1 filet z karpia
  • 2 cebule
  • 1 litr mleka
  • sok z cytryny
  • sól
  • bułka tarta
  • masło klarowane
Canva

Wigilijny karp smażony — przepis krok po kroku

  1. Rybę podziel na mniejsze kawałki i umyj.
  2. Osusz karpia.
  3. Cebulę pokrój na plasterki, obłóż nią rybę.
  4. Zalej karpia z cebulą mlekiem i przykryj szczelni naczynie, w którym się znajdują.
  5. Wstaw rybę do lodówki na całą noc.
  6. Wyjmij karpia z mleka i osusz.
  7. Posól go, obtocz w bułce tartej.
  8. Rozgrzej patelnię i masło klarowane.
  9. Smaż kawałki karpia z obu stron.

Co podawać do wigilijnego karpia?

Nie są potrzebne żadne specjalne dodatki, przecież na stole i tak będzie mnóstwo innych wigilijnych potraw.

Jeśli chcesz, żeby karp ładnie się prezentował na talerzu, możesz zaserwować go na talerzu wyłożonym liśćmi sałaty. Samą rybę możesz ewentualnie udekorować natką pietruszki lub koperkiem.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł