Canva.com

Zapomnij o gotowaniu klopsików w rosole. Ten patent na mięsne kulki pokochają nie tylko dzieci

Klopsiki to wyjątkowo smaczne danie z mielonego mięsa. Najczęściej te mięsne kulki gotujemy w rosole lub podsmażamy. Ale jest łatwiejszy i szybszy sposób na przygotowanie aromatycznych klopsików. Sprawdź, jak przygotować to pyszne danie, które pokochają nie tylko najmłodsi!

Składniki na klopsiki w sosie pomidorowym

Klopsiki z kurczaka

  • 1 podwójna pierś z kurczaka

  • 2 jajka

  • 2 łyżki bułki tartej

  • 2 łyżki drobno startego parmezanu

  • ½ łyżeczki suszonego czosnku

  • 1 łyżeczka ketchupu

  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej natki pietruszki

  • szczypta soli 

  • szczypta białego pieprzu lub pieprzu ziołowego

Sos pomidorowy

  • 1 butelka passaty pomidorowej

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki oleju smażenia

  • ¼ łyżeczki cukru

  • sól i pieprz do smaku

Canva.com

Jak zrobić klopsiki w sosie pomidorowym?

  1. Przygotowanie klopsików zaczynamy od sosu pomidorowego. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę. W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oleju i na ciepły tłuszcz wrzucamy cebulę. Odrobinę solimy.

  2. Gdy cebula zmięknie, dorzucamy posiekany czosnek i smażymy jeszcze 2 do 3 minut. Cebula i czosnek muszą się zeszklić, nie mogą przysmażyć się na złoto.

  3. Dolewamy passatę pomidorową i doprawiamy solą i cukrem. Dusimy ok. 10 do 15 minut

  4. W tym czasie przygotowujemy klopsiki. Mięso z kurczaka mielimy w maszynce lub rozdrabniamy blenderem. Doprawiamy solą, białym pieprzem i suszonym czosnkiem.

  5. Do zmielonego mięsa dodajemy jajka, bułkę tartą, ketchup i starty parmezan. Dobrze wyrabiamy mięsną masę — za pomocą drewnianej łyżki lub ręką. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

  6. Dłonie moczymy w zimnej wodzie lub odrobinie oleju i formujemy mięsne kulki. Klopsiki od razu wrzucamy do gotującego się sosu pomidorowego

  7. Kulki dusimy pod przykryciem w sosie pomidorowym 10 do 15 minut. Na koniec w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

Klopsiki w sosie pomidorowym podajemy z makaronem (np. słynne spaghetti z klopsikami), z ryżem, z tłuczonymi ziemniakami lub białym pieczywem. Wasze dzieci i nie tylko dzieci,  pokochają ten przepis! Smacznego!

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł