Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
canva.com
Kluski na parze - smak dzieciństwa, który kocha każdy!
Do przeczytania w ok. 3 min.
Kluski na parze, zwane także buchtami czy pampuchami, to danie, które kojarzy się z domową kuchnią i aromatami dzieciństwa. To proste w przygotowaniu danie, które można podawać na słodko lub na słono, z mięsem lub bez, z sosem lub bez sosu. Warto wiedzieć, jak przygotować tradycyjne kluski na parze, aby zachwycić swoich gości lub po prostu zasmakować w kuchni.
Jak zrobić kluski na parze krok po kroku?
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 3 dag drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 2 jajka
- 1/2 kostki masła
- 3 łyżki cukru
- sól
Przygotowanie:
- Rozpuść drożdże w niewielkiej ilości mleka, dodaj 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wymieszaj i odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce.
- Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, pozostały cukier, rozpuszczone masło, jajka i zaczyn z drożdży.
- Wymieszaj wszystkie składniki, stopniowo dodając ciepłe mleko, aż powstanie gładkie ciasto. Ciasto powinno być dość gęste, ale jednocześnie elastyczne.
- Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Gotowe ciasto podziel na mniejsze kawałki, formując z nich kulki o wielkości orzecha włoskiego.
- Każdą kulę delikatnie ugniataj, aż uzyskasz płaski placek o grubości około 1,5 cm.
- Układaj kluski na parze na dużym sitku, pozostawiając między nimi niewielkie odstępy. Gotuj na parze około 10-15 minut, aż kluski podwoją swoją objętość.
canva.com
Kluski na parze – jak podawać?
Kluski na parze można podawać zarówno na słodko, jak i na słono. Do klusek na słodko najlepiej pasuje cukier puder lub cynamon, a do klusek na słono sos grzybowy lub pieczarkowy. Można je także podawać z duszoną kapustą lub mięsem.
Porady dotyczące klusek na parze
- Aby kluski były miękkie i puszyste, ciasto powinno być dobrze wyrośnięte przed uformowaniem kulek.
- Przy formowaniu klusek ważne jest, aby kulki były jednakowej wielkości, dzięki temu równomiernie urosną na parze.
- Do gotowania klusek na parze najlepiej używać sitka lub koszyczka parowego, aby kluski nie przyklejały się do dna garnka.
- Podczas gotowania klusek nie należy zdejmować pokrywy, aby para nie uciekała, co wpłynęłoby na jakość klusek.
- Gotowe kluski na parze można polać miodem, posypać cukrem pudrem lub cynamonem.
Zobacz także
Rozkoszuj się smakiem dzieciństwa z kluskami na parze!
Kluski na parze to smaczne i zdrowe danie, które z powodzeniem można przygotować w domu. Istnieje wiele przepisów na kluski na parze, ale najważniejsze jest, aby ciasto było dobrze wyrośnięte przed uformowaniem kulek, a gotowanie odbywało się w koszyczku parowym. Kluski można podawać zarówno na słodko, jak i na słono, a do ich przygotowania potrzeba jedynie kilka podstawowych składników, takich jak mąka, drożdże, jajka, mleko, cukier i masło. Istnieje wiele wariantów klusek na parze, takich jak pampuchy czy buchty, które również warto wypróbować. Warto pamiętać, że kluski na parze to danie, które nie tylko smakuje wyśmienicie, ale również jest bogate w wartości odżywcze i dobrze wpływa na trawienie. Mamy nadzieję, że przepis na kluski na parze z mąki pszennej i porady dotyczące ich przygotowania okażą się dla Was pomocne. Warto eksperymentować z różnymi wariantami tego dania, dodając do niego na przykład owoce, bakalie czy sosy. Smacznego!Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Smak rodzinnych wspomnień – przepis na pyszne pampuchy
Czy jest coś lepszego niż świeże, ciepłe pampuchy? To jedno z najpopularniejszych dań w polskiej kuchni, które kojarzy się z domowym ciepłem i rodziną przy stole. Podpowiadamy, jak przygotować pyszne pampuchy oraz jak je podawać. Oprócz przepisu, dowiesz się również o ciekawostkach z nimi związanych oraz otrzymasz kilka porad, jak uniknąć najczęstszych błędów.
Kluski na parze przepis babci Krysi: Moc tradycji!
Jeśli jesteś miłośniczką kuchni domowej, na pewno nie raz próbowałaś przygotować kluski na parze jak u Twojej babci. Te tradycyjne kluski na parze to jedno z ulubionych dań wielu Polaków. Sprawdź jak przygotować najlepsze kluski na parze z przepisu babci, które będą idealne!