Kopytka na słodko i słono. Zrobisz je nawet przy pustej lodówce!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Ciasto na kopytka — składniki
To danie świetnie sprawdzi się, jeśli masz jakieś resztki ziemniaków z poprzedniego dnia. Możesz też ugotować świeże, specjalnie do tego przepisu, nie mogą być jednak gorące.
- 1 kg ziemniaków
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- sól
Kopytka — przepis
- Obierz, umyj i ugotuj ziemniaki.
- Jeszcze ciepłe przepuść przez praskę lub zmiel.
- Poczekaj, aż ostygną.
- Do zimnych, rozgniecionych ziemniaków wbij jajko, dodaj szczyptę soli i mąkę.
- Rękami ugniataj całą masę. Ciasto musi być gładkie.
- Zrób długi, cienki wałek z ciasta i poprzekrawaj go na mniejsze kawałki o kształcie kopt.
- Delikatnie oprósz kopytka mąką.
- Zagotuj wodę.
- Ostrożnie (najlepiej używając łyżki cedzakowej) przełóż kopytka do gotującej się wody.
- Delikatnie zamieszaj w garnku.
- Kiedy kopytka wypłyną, daj im się pogotować 1,5 minuty.
- Wyłów je łyżką cedzakową.
Kopytka na słodko
Możesz położyć na nie prużone jabłko, a potem posypać je cukrem wymieszanym z cynamonem. Inna alternatywa to roztopione masło z cynamonem i cukrem. W takiej wersji smakują bosko!
Sprawdzą się też różne owocowe sosy, na przykład truskawkowe, malinowe, wiśniowe. Możesz skorzystać z mrożonych owoców lub dżemów, konfitur.
Kopytka na słono
Jeśli nie chcesz traktować kopytek, jak dodatku do obiadu, tylko zrobić z nich samodzielne danie, możesz spokojnie podać je ze skwarkami i masłem. Dobrze smakują też posypane tartym serem lub doprawione smażoną cebulką. Do tego warto podać jakąś lekką surówkę albo samą sałatę.