Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Malinowa konfitura nie musi być nudna. Wystarczy dodatek jednej przyprawy!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Ta konfitura malinowa zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Maliny z dodatkiem korzennych przypraw smakują naprawdę wybornie! Konfitura z malin jest banalnie prosta do przygotowania, zatem jeśli na krzakach zostały ostatnie jesienne maliny, warto przygotować je na zimę w ten sposób!
Składniki potrzebne na korzenną konfiturę z malin
- 1000 g dojrzałych malin
- 500 g jasnego cukru trzcinowego
- skórka z ½ pomarańczy [li[b]]10 goździków
Zobacz także
Korzenna konfitura malinowa — wykonanie krok po kroku
- Maliny płuczemy i osączamy na sicie. Jeżeli chcemy być pewni, że nie ma robaków, możemy na kilka chwil zanurzyć je w osolonej wodzie. Canva.com
- Owoce przekładamy do rondla i lekko rozgniatamy, aby puściły sok. Musimy jednak uważać, żeby nie rozgnieść pestek.
- Pomarańczę dokładnie myjemy w gorącej wodzie. Obieramy cienko skórkę z połowy owocu za pomocą obieraczki do warzyw — tylko pomarańczową część.
- Skórkę z pomarańczy i goździki dorzucamy do rondla z malinami. Te dodatki zapewnią super smak konfitury! Wszystko gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut, aż maliny się rozpadną.
- Mus malinowy przelewamy na sito i przecieramy go, aby pozbyć się pestek. Równocześnie wyjmujemy skórkę z pomarańczy i goździki.
- Do przetartych malin dodajemy cukier i wszystko gotujemy jeszcze ok. 50 minut, często mieszając, aby konfitura się nie przypaliła.
- Gorącą konfiturę przelewamy do wyparzonych słoiczków i zostawiamy do wystygnięcia. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Canva.com
Konfitura malinowa — przyjemność w słoiczku
Konfitura malinowa z goździkami i skórką pomarańczową będzie świetnym dodatkiem do ciast i deserów, naleśników, tostów i kanapek. Jest naprawdę prosta do przygotowania. Gwarancją sukcesu są świeże i dojrzałe maliny oraz odrobina cierpliwości. W zimowe wieczory i poranki na pewno otwarcie takiego słoiczka sprawi nam wiele radości.Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Konfitura ze śliwek - hit sezonu!
Jeśli jesteś miłośnikiem słodkich przetworów, konfitura ze śliwek to idealna propozycja dla Ciebie. Ta pyszna i aromatyczna konfitura jest doskonała na kanapki, naleśniki, a także jako dodatek do serów czy mięs. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować konfiturę ze śliwek, jak ją podawać oraz otrzymasz kilka porad, które pomogą Ci w procesie przygotowania tego przysmaku.
Co zrobić z pomidorów na zimę?
Wraz z nadejściem jesieni, wiele osób zastanawia się, co zrobić z nadmiarem pomidorów. Pomidory są nie tylko pyszne, ale także bogate w składniki odżywcze. Dlatego warto je przerabiać na różne przetwory, które będą smacznym dodatkiem do posiłków w trakcie zimowych miesięcy. W tym artykule przedstawiamy kilka przepisów na przetwory z pomidorów, które zachwycą Twoje podniebienie.
Buraczki na zimę - rewelacja!
Czy wiesz, że buraczki to warzywo o niezwykłych właściwościach zdrowotnych? Nie tylko dodają koloru i smaku naszym potrawom, ale także są źródłem wielu cennych składników odżywczych. W dodatku, buraczki świetnie sprawdzają się jako danie na zimowe dni. Dziś podzielę się z Tobą przepisem na pyszne buraczki zasmażane, który pochodzi prosto z kuchni mojej babci. Gotowy? Zaczynamy!