Jesienna zupa z pomidorów z intrygującymi dodatkami
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na krem pomidorowo-porowy z jabłkiem
1 butelka passaty pomidorowej lub 1 puszka krojonych pomidorów
2 kwaśne jabłka (najlepiej antonówka lub szara reneta)
1 por (biała część łodygi)
2 żółtka
2 łyżki masła
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
2 goździki
szczypta cynamonu
sól, czarny pieprz i cukier do smaku
Przygotowanie kremu pomidorowo-porowego z jabłkiem i korzennymi przyprawami
Białą część pora oczyszczamy z zewnętrznych liści i kroimy w cienkie plasterki. Na chwilę wrzucamy je do miski z zimną wodą, aby pozbyć się piasku. Następnie odsączamy plasterki na sitku.
Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
W rondlu podgrzewamy masło i na ciepły tłuszcz wrzucamy plasterki pora i utarte jabłka. Dusimy na małym ogniu ok. 15 minut.
Teraz do rondla wlewamy passatę pomidorową i wszystko blendujemy.
Objętość zupy uzupełniamy wodą lub wywarem warzywnym. Dodajemy przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, cynamon i goździki) oraz sól i cukier do smaku.
Gotujemy ok. 10 minut na małym ogniu.
Gorącą zupę zdejmujemy z palnika.
Żółtka wbijamy do miseczki i ubijamy je widelcem lub rózgą. Ostrożnie dolewamy odrobinę gorącej zupy, aby je zahartować. Taką mieszankę łączymy z zupą pomidorową.
Gotowe danie podajemy z grzankami, groszkiem ptysiowym, słonymi paluszkami z ciasta francuskiego lub białym pieczywem.