Zupa serowo-cebulowa
Canva.com

Zupa serowo-cebulowa z przepisu Karola Okrasy. Dodaj jeden składnik, a smak Cię zachwyci

Pyszna, delikatna i rozgrzewająca - tak w trzech słowach można określić pyszną zupę krem z cebuli i serka. Znany kucharz Karol Okrasa dodaje jeszcze jeden sekretny składnik. Spróbujmy!
Reklama

Składniki na pyszną zupę z cebuli

Zupa serowo-cebulowa
Canva.com

Do przygotowania zupy z przepisu Karola Okrasy potrzebujemy:

  • cebula – 5 szt.
  • serek topiony – 250 g
  • ziemniak – 1 szt.
  • białe wino wytrawne – 200 ml
  • bulion drobiowy (lub warzywny) – 1,5 l
  • czosnek – 1 ząbek
  • masło – 1 łyżka
  • chleb żytni – 0,5 bochenka
  • suszony majeranek
  • suszony tymianek
  • mielona ostra papryka
  • cukier – 1 łyżka
  • sól
  • mielony pieprz biały
  • olej

Sekretnym składnikiem Karola Okrasy jest białe wino, które doda smaku i aromatu całej zupie.

  1. Cebulę kroimy w cienkie piórka.
  2. Wszystko smażymy na rozgrzanym oleju.
  3. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę.
  4. Do podsmażonej cebuli dodajemy ziemniaki, czosnek, tymianek oraz cukier.
  5. Wszystko doprawiamy solą oraz pieprzem.
  6. Dodajemy paprykę i majeranek.
  7. Całość dusimy i mieszamy.
  8. Chleb rwiemy na małe kawałki, polewamy olejem i pieczemy grzanki w temperaturze 180 stopni przez 4 minuty.
  9. Cebulę zalewamy winem i czekamy, aż odparuje.
  10. Dolewamy bulion i doprawiamy zupę wedle uznania.
  11. Gotujemy wszystkie warzywa przez 40 minut i potem blendujemy.
  12. Zblendowane warzywa łączymy z masłem.
  13. Przed podaniem na wierzch wykładamy listki pietruszki oraz grzanki.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama